inTurda.ro

Biserica Reformată-Calvină

Biserica Reformată-Calvină

Biserica Reformată-Calvină
noiembrie 10
14:47 2013

Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche, cel mai vechi monument păstrat în Turda, este situată în centrul orașului pe str. Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 1, în vecinătatea Pieței Republicii, și a fostului Palat Princiar (azi Muzeul de Istorie Turda). Edificiul a fost construit la începutul secolului al XV-lea, pe vremea împăratului Sigismund de Luxemburg (1387-1437), pe amplasamentul unei foste capele romane. Până în anul 1564, anul introducerii reformei protestante la Turda, a fost Biserică Romano-Catolică.

Biserica reformata calvinaPrima construcție ridicată pe acest loc a fost biserică romano-catolică, construită în secolul al XIV-lea, cu hramul Sfânta Maria. Această biserică este menționată într-un vechi registru papal de impozite din anul 1332, ca fiind condusă de către preotul Peter din „Antiqua Thorda” („Turda-Veche”). Clădirea primei biserici a fost alcătuită dintr-o sală cu un turn (plasat pe latura de sud) și un cor plasat pe latura de est.

Biserica actuală, ridicată pe vremea lui Sigismund de Luxemburg în jurul anului 1400, a fost concepută în stil gotic, având o singură navă, în lungime de 26 m, lățime de 8,5 m și o înălțime de 16 m. Inițial a fost mai lungă, cu 5-10 m, având spre est (respectiv spre Piața Republicii) obișnuitul cor/altar, cu bolți ogivale în cruce, cor care a fost demolat odată cu construcția fortificației împrejmuitoare (biserica nu mai încăpea în incinta zidurilor de apărare, fiind plasată de-a curmezișul față de fortăreață; corul/altarul a trebuit să fie sacrificat pe o lungime de 5-10 m; așa se explică aspectul neobișnuit de inestetic al fațadei de est a bisericii, lipsită de cor/altar și de portalul gotic original). În locul corului demolat, pe noul zid de apărare al fortăreței, a fost ridicat în secolul al XVII-lea un turn înalt, cu clopot, care s-a prăbușit în anul 1562 din cauza fundației care a cedat. Turnul cu ceas, cu o înălțime de 60 m, a fost reconstruit în perioada 1904-1906.

Fațadele de vest si de nord ale bisericii sunt cele mai estetice. Fațada de vest, cu intrarea încadrată de un portal ornamentat, prezintă elemente tipice de stil gotic, de la începutul secolului al XV-lea. În axul fațadei de vest se găsește un portal, terminat în arc frânt. Portalul vestic este decorat cu motive de frunze de stejar. Fațada de nord prezintă cinci contraforturi și un portal secundar (permanent închis). Interiorul bisericii a fost deteriorat în urma unui incendiu în secolul al XVII-lea. Ornamentația interioară e în cea mai mare parte opera refacerilor ulterioare.

Cu toate modificările de care a avut parte, aceasta biserică rămâne o imagine foarte bună a dezvoltării stilului gotic în Transilvania și în arhitectura bisericească din prima jumătate a secolului al XV-lea.

Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004.

Acest obiectiv turistic, deși nu are în prezent un program turistic, se poate vizita cu permisiunea preotului.

Biserica Reformata Calvina. O poza recenta. Biserica Reformata Calvina. O poza recenta.
Biserica Reformată-Calvină - overview

Summary: Prezentul articol este primul dintr-o serie în care vom descrie principalele obiective turistice din zona noastră.

Tags
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Potaissa Turda LIDER în Liga Națională :)

AHC Potaissa Turda a urcat pe primul loc în clasamentul Ligii Naţionale de Handbal masculin după victoria reușită vineri seara...

Închide