inTurda.ro

Amenzi între 2.500 și 4.000 lei dacă circuli fară caucicuri de iarnă

Amenzi între 2.500 și 4.000 lei dacă circuli fară caucicuri de iarnă

Amenzi între 2.500 și 4.000 lei dacă circuli fară caucicuri de iarnă
noiembrie 25
16:25 2013

Amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, dacă şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Şoferii care nu-şi echipeaza autovehiculul cu cauciucuri de iarnă riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente. Dacă se produce un accident în care şoferul nevinovat nu are maşina echipată cu anvelope de iarnă, acesta nu primeşte despăgubiri.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 5/2011, șoferii sunt obligați să aibă mașinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zapadă, gheață sau polei.

Așadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este condiționată de o anumita perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului, după cum a explicat comisarul șef de politie, Lucian Dinita, director al Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului Rutier al Poliției Române. În cazul în care încalcați aceste prevederi, riscați să rămaneți fără certificatul de înmatriculare, dar și să plătiți o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.

Anvelopele de iarnă acceptate sunt doar cele pe care se află inscriptionate  unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, făra a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (namol)” și, respectiv, „zapadă”. „Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zapadă (M+S, M.S., M&S)”, explica Ministerul Transporturilor.

Cine ne poate controla dacă autoturismul este dotat cu anvelope de iarna?

SINGURA autoritate abilitată să controleze dacă un vehicul este dotat sau nu cu anvelope de iarnă este poliția rutieră, pentru tot spectrul de autovehicule, fapt declarat și de către reprezentantul Directiei Rutiere.

Acesta a precizat totuși că, pentru autovehiculele de transport marfă cu o masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și autovehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, dreptul de oprire și control în trafic revine și Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR).

Deși Poliția locală are câteva atribuții în domeniul circulației, trebuie să rețineti că polițiștii locali nu au dreptul să verifice dacă mașina pe care o conduceți este sau nu echipată cu anvelope de iarnă.

 

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

noiembrie, 2013
L Ma Mi J V S D
« Oct   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Celebrarea Zilei Naționale a României la Turda

Primăria Turda ne invită să participăm la ceremonialul militar-religios organizat cu prilejul Zilei Naţionale a României, care va avea loc...

Închide