inTurda.ro

De ce este Castrul Roman Potaissa unic

De ce este Castrul Roman Potaissa unic

De ce este Castrul Roman Potaissa unic
ianuarie 27
11:48 2014

Situl Castrului Legiunii a V-a Macedonica prezintă o importanţă aparte, fiind singurul castru legionar din Dacia liber de construcţii moderne, bine datat şi cu cercetări sistematice de lungă durată, fapt pentru care este declarat rezervaţie arheologică. Săpăturile pentru căutarea castrului roman din Turda au început în 1958. Din cauza gradului mare de distrugere acestea au dat rezultate slabe. Uneltele găsite de arheologi în acest loc se înşiruiesc în timp de la Traian până la Marcio O. Sever. Ultimul vestigiu care s-a mai putut observa din această imensă fortificaţie, poarta, a supravieţuit” până în 1593 şi sec. al XVII-lea. Ea s-a prăbuşit definitiv în 1657. În perioada situată între sec. XIX şi XX castrul roman din Turda a ajuns o adevărată “carieră de piatră” pentru clădirile ce s-au construit în acea vreme. În timpul cercetărilor din 1911 s-a descoperit o construcţie de formă rotundă fiind identificată cu un turn de pază cu temelii din blocuri de piatră şi suprastructură din lemn.
Cele mai mari hipocauste din România

În Castrul Roman se află cele mai mari hipocauste din Romania. Este vorba de sisteme de încălzire ale celebrelor băi romane. Aceste sisteme erau formate din podele suprapuse, cuptoare şi tuburi de ceramică ce transportau aerul cald prin pereţii clădirilor. Sistemul era încălzit cu ajutorul unor cuptoare de piatră în care erau arse lemnele. Aerul cald din cuptoare era dus în sălile termei militare cu ajutorul unui sistem de tuburi amenajate în piatră. Sala termei avea 2 podele. Mai întâi erau construiţi stâlpi de cărămidă şi de piatra, pe care era aşezată prima podea, care erau continuaţi la o înălţime de câţiva zeci de centimetri, iar apoi era turnată cea de-a doua podea. Stratul de aer dintre pământ şi prima podea avea rolul de izolator termic. Printre cele doua podele circula aerul cald provenit de la cuptoare, care încălzea întreaga termă. Romanii alternau statul în sauna cu băi calde şi cu cele reci pentru a-şi reveni după obositoarele exerciţii fizice.
Una din cele mai vechi săli de sport din România a fost la Castrul roman Turda

Una dintre cele mai vechi săli de sport de pe teritoriul României se află în Turda. Este vorba de vechea palestră a Castrului Legiunii a V-a “Macedonica”. Castrul roman datează din secolul al II-lea al erei creştine. El a fost clădit de militarii din legiune. Sala de sport, sau palestra, avea dimensiuni apropiate de suprafaţa unui teren de fotbal de azi. Era folosită de către legionarii din castrul anticei localităţi Potaissa pentru diferite exerciţii fizice, de la lupte corp la corp, la gimnastică sau la luptă cu gladiumul, spada specifică romanilor. Construcţia era situată în incinta militară în apropierea unui teren unde militarii romani participau la diferite exerciţii, între care aruncatul suliţei. Palestra avea pus la punct un sistem pentru recuperare fizică ce ar putea rivaliza cu cele mai savante săli de fitness de azi. Lângă palestră era situată şi o termă romană care era încalzită cu ajutorul unui sistem de podele numit hipocauste, un sistem care îmbina sauna, bazine cu apă caldă şi bazine cu apă rece. Termele şi palestra se află situate lângă comandamentul castrului, lucru care arată importanţa lor.

Prinţesa gepidă Francisca, cea mai importantă descoperire arheologică din ultimii ani din România

Puţini ştiu însă că cea mai importantă descoperire arheologică din România ultimilor 13 ani, dacă nu 20, s-a făcut la Turda. E vorba despre mormântul Franciscăi, prinţesa gepidă. După moartea lui Attila, ce a avut loc în 452, în Dacia se aşează gepizii, un neam germanic. Arheologia confirmă această afirmaţie pentru zona Transilvaniei. Un argument în plus îl conferă descoperirea în anul 1996 a mormântului unei prinţese gepide pe suprafaţa de cercetare a castrului roman de pe cetate. Mormântul, absolut intact al prinţesei gepide era conservat foarte bine. Hainele erau intact păstrate. Ea purta bijuterii de aur de 24 de carate în greutate de peste 4 kilograme, rubine şi safire. Arheologii i+au pus numele Francisca. Din analiza unei bucăţi de os a reieşit că era femeie, că avea când a murit 27 de ani şi că motivul morţii a fost un abces dentar. Din analizele medicului legist a mai reieşit că avusese 3 naşteri.

Castrul Roman Castrul Roman
Citește mai multe detalii despre Castrul Roman Legiunea a V-a Macedonica Potaissa Turda, pe site-ul www.turisminturda.ro! Click aici.
Share

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

ianuarie, 2014
L Ma Mi J V S D
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Situatia drumurilor judetene astazi

În cursul dimineţii zilei de 27 ianuarie 2014, la nivelul judeţului Cluj nu se înregistrează drumuri judeţene închise sau blocate,...

Închide