inTurda.ro

Mircea Irimie a vorbit in Parlament despre drepturile revolutionarilor

Mircea Irimie a vorbit in Parlament despre drepturile revolutionarilor

Mircea Irimie a vorbit in Parlament despre drepturile revolutionarilor
februarie 26
08:11 2014

DECLARATIE POLITICA

“Repunerea de urgenţăîn drepturi a luptătorilor din Revoluţia Română din 1989”

Să redăm Revoluţia  Română din 1989, celor care au facut-o posibilă, pentru că stim cu toţii căredobândirea libertăţii şi refuzul ultim al privării de demnitate  la care am fost supuşi în regimul dictatorial comunist, nu s-a facut de la sine. În acel decembrie 1989, românii şi-au recăpătat după o lungă perioadă de tăcere şi umilire, curajul de a striga libertate.

Privind în urmă, constatăm cu durere căîn anii ulteriori Revoluţiei, lupta pentru supravieţuire a românilor, a determinat trecerea treptată în uitare a acelor evenimente dramatice, prin care poporul acestei ţări şi-a recucerit libertatea şi demnitatea.

Conform datelor oferite de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, în Revoluţia Română din 1989, s-au înregistrat 5.205 victime dintre care 1.116  morţi si 4.089 răniţi.

Plata indemnizaţiilor revoluţionarilor cu merite deosebite în Revoluţia Română din 1989, a văduvelor şi urmaşilor eroilor-martiri, a fost întreruptăîn mod abuziv în 2012, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Boc.

Nicolae Iorga spunea că “neamul este etern prin cultul eroilor” sau “cine uită, nu merită”. Este datoria noastră să reconsiderăm valoarea şi importanţa acelor oameni simpli care au fost pe baricadele Revoluţiei, înfruntând gloanţele şi moartea  şi să le redăm în regim de urgenţă, drepturile de care au fost privaţi în mod ruşinos de către Guvernul anterior.

Faptul că astăzi România este un stat democratic în care toate libertăţile fundamentale sunt respectate, faptul că România şi-a redobândit poziţia într-un sistem de valori care recunoaşte meritul şi valoarea naţiunii române prin aderarea la cel mai puternic, mai sigur şi mai eficient sistem de securitate (NATO), faptul că România face parte acum din marea familie europeană în calitate de  membră a unei uniuni economice şi politice unice în lume, fundamentată pe valori precum demnitate umană, libertate, democraţie, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului, faptul că au dispărut controalele la frontierele dintre statele membre UE şi cetăţenii români au libertatea de a circula liberi pe aproape tot continentul, alegând să trăiască, să studieze şi să muncească în spaţiul UE, faptul că avem acum posibilitatea de ane promova valorile cultural-istorice şi tradiţionale româneşti într-un context larg european şi mondial şi de a cunoaşte totodată diversitatea patrimoniului cultural european, toate acestea li se datorează în totalitate acelor oameni simpli care în decembrie 1989,  au simţit că valorile pentru care îşi dau viaţa sunt mai importante  decât insăşi viaţa lor: apărarea fiinţei neamului, a demnităţii naţionale, a credinţei în Dumnezeu, pentru un viitor fericit al României.  Nu ne vom ridica la înalţimea lor, decât acordând recunoaşterea cuvenită meritului şi sacrificiului lor. Să nu transformăm Legea Recunoştinţei într-o lege a uitării şi a nerecunoştinţei faţă de aceşti eroi-martiri.

Consider că este datoria noastră morală, acordarea în regim de urgenţă a  drepturilor prevăzute de Legea nr.341/2004 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, raniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989.

Deputat PC de Cluj,

Mircea Vicenţiu Irimie

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

februarie, 2014
L Ma Mi J V S D
« Ian   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Interpelare a deputatului Mircea Irimie, adresata lui Victor Ponta

INTERPELARE Adresată domnului Victor PONTA, Prim-ministrul României De către dl. deputat: Mircea Vicenţiu IRIMIE Grupul parlamentar: PC Obiectul interpelării: Repunerea de urgenţă în...

Închide