inTurda.ro

Cum va arăta Photo Romania Festival in 2014 la Cluj?

Cum va arăta Photo Romania Festival in 2014 la Cluj?

Cum va arăta Photo Romania Festival in 2014 la Cluj?
februarie 28
09:25 2014

Photo Romania Festival 2014 numără 40 expoziţii, 16 workshopuri, 6 competiţii, 5 concerte şi 20 de evenimente speciale.

Academia Photo Romania îşi deschide porţile la festival pentru aproximativ 500 de fotografi amatori şi profesionişti.

Ajuns la a IV-a ediţie şi clasat deja de prestigiosul cotidian britanic The Telegraph drept „cel mai important festival de fotografie din Estul Europei”, Photo Romania Festival se va desfăşura anul acesta între 16 şi 25 mai. Festivalul va aduce la Cluj-Napoca invitaţi şi fotografi consacraţi din 10 ţări şi le va oferi participanţilor 40 de expoziţii, 16 workshopuri, 6 competiţii, 5 concerte şi 20 de evenimente speciale.

Ediţia din acest a festivalului clujean e gândită ca un adevărat manifest cultural şi se anunţă şi mai spectaculoasă decât cele de până acum, fiind o platformă complexă de explorare a fotografiei din toate perspectivele ei şi un teritoriu de dezbateri despre impactul de zi cu zi al imaginii.

Prin cele 40 de expoziţii, organizatorii festivalului vor aduce în atenţia publicului lucrări ale unor fotografi de referinţă la nivel naţional şi internaţional, precum Ferenc Berko, un pionier al fotografiei color, Elena Shumilova, faimoasă pe reţelele de socializare cu seria foto „Kids”, sau Sorin Onişor şi Bogdan Comănescu, autorii expoziţiei „România. Oameni şi locuri”.

Pe toată durata festivalului, va avea loc Academia Photo România, un program special de workshopuri destinat unui număr de aproximativ 500 de fotografi amatori sau profesionişti. Cursanţii vor avea posibilitatea de a-şi perfecţiona tehnicile de fotografiere, de a aprofunda folosirea surselor de lumină artificială sau naturală sau de a învăţa cum să editeze profesionist imaginile.

„Aceste workshopuri au existat, într-o formă mai restrânsă, şi la ediţiile anterioare, dar datorită interesului arătat de participanţi, am decis să le dublăm numărul şi să le dăm o unitate. Pe termen lung, dorim ca această Academie să devină un proiect de sine stătător, desfăşurat pe întreg anul”, a declarat Mihai Cotos, director executiv al Photo Romania Festival.

Printre profesioniştii care vor susţine workshopuri la această ediţie a Academiei sunt Drew Gardner (workshopul „Producing and lighting successful location shoots”), Bert Stephani („Intimate portraits”), Horațiu Curuțiu („The catwalk show”), Mihai Moiceanu („Fotografie de natură”), Radu Sălcudean („Light Painting și Do it yourself”), Sebastian Vaida („Introducere în fotografie”), Roxana Enache („Fashion concept”) şi Soos Attila („Jocul cu lumină naturală”).

Imagini din cadrul unui Workshop din anul 2013 Imagini din cadrul unui Workshop din anul 2013

Înscrierile în Academie se fac în limita locurilor disponibile, iar cei care își rezervă un loc până în data de 31 martie beneficiază de o reducere de 20%, indiferent de workshopul ales.

În cadrul unor zile specifice, festivalul va pune focus pe anumite teme de interes major în fotografie și nu numai. Vor exista Zilele Modei, Ziua Timpului, Ziua Familiei, Ziua Fotojurnalismului, Ziua Şcolii de Fotografie, Ziua Tehnologiei şi Ziua Memoriei, fiecare dintre ele bucurându-se de vernisaje, expoziţii, proiecţii de film, lansări de produse, târguri şi concerte.

Conceptul de zile specifice a debutat la ediția a 3-a a festivalului pentru că am dorit să aprofundăm anumite teme de interes major în fotografie. În fiecare an adăugăm teme  noi,  dar păstrăm şi o parte din cele care au mai fost (spre exemplu fotojurnalismul), deoarece le considerăm definitorii pentru această artă”, a explicat Sebastian Vaida, directorul artistic al festivalului.

De asemenea, începând cu acest an, festivalul se bucură de sprijinul a 5 profesionişti ai fotografiei, care au statutul de consilieri artistici şi ambasadori. Este vorba de Colin Ford – fondatorul National Media Museum din Marea Britanie, Giuseppe Parissi – artist digital şi fotograf pentru Visions Artists Management în Milano, Mihai Moiceanu – fotograf de călătorie, Dorel Găină – profesor doctor la Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj şi Andrei Budescu – fotograf şi preparator la UAD Cluj.

Trupa belgiană Hooverphonic va concerta pentru prima oară la Cluj în cea de-a patra zi a festivalului 

Despre Photo Romania Festival. Creat în 2010, Photo Romania Festival a adus fotografia în prim planul vieţii culturale româneşti, reuşind în doar 4 ani  să înscrie Clujul într-o reţea mondială de festivaluri de fotografie de înaltă ţinută. Pe lângă evenimentele dedicate fotografiei, în cadrul festivalului a fost inaugurat primul muzeu al fotografiei din țară, iar în urma unei strânse colaborări cu Primăria Cluj-Napoca și Muzeul de Istorie al Transilvaniei, acesta va avea propriul sediu începând cu 2015.

Ediţia de anul trecut a Photo Romania Festival a însemnat 40 de expoziţii, 5 premiere naţionale, 1.500 fotografii printate, 500 de fotografi din 15 ţări, 70.000 de participanţi.

Festivalul este organizat de Asociația Photo Romania și produs de Fapte, agenţie care mai are în portofoliu Târgul de Cariere şi festivalul Jazz în the Park. Partener de comunicare al Photo Romania Festival  este Vitrina Advertising.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Primavara Culturala Turdeana a ajuns la editia a 15-a

„Primăvara Culturală Turdeană” a ajuns la editia a 15-a. Evenimentul este programat să înceapă astăzi, 28 februarie 2014, iar activitățile...

Închide