inTurda.ro

Zoo Turda ar putea rămâne închisă şi în anul 2015

Zoo Turda ar putea rămâne închisă şi în anul 2015

Zoo Turda ar putea rămâne închisă şi în anul 2015
octombrie 28
15:19 2014

Grădina Zoologică din Turda este singura din România care va fi refăcută în totalitate. Lucrările au înaintat lent, însă, iar oficialii acesteia nu sunt încrezători că grădina va putea fi redeschisă anul viitor.

Zoo Turda a fost închisă pentru renovare în 2010, iar doi ani mai târziu ar fi trebuit repusă în circuitul turistic. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza problemelor financiare ale firmei care a contractat lucrările, iar în acest moment ele sunt finalizate în proporţie de aproximativ 70%. Totuşi, chiar dacă în 2015 vor fi terminate în totalitate, potrivit directorului Mate Csaba, asta nu înseamnă că şi Zoo Turda va fi redeschisă automat.

„Asta mai vedem, pentru că deschiderea ei depinde de foarte mulţi factori. Ţine şi de bugetul local, de cât de repede ne mişcăm, dacă obţinem de la Guvern aprobare pentru a face angajări, apoi trebuie să obţinem şi animalele de afară, trebuie să demonstrăm că suntem capabili să le întreţinem, iar astea înseamnă şi cursuri pentru îngrijitori. Acum pregătim cursuri, specializăm oamenii, încercăm să ne acredităm şi colaborăm cu cei de la Federaţia Europeană. Organizăm şi 3-4 workshop-uri pe an în ideea asta. Avem promisiuni şi pentru primirea gratis a unor animale, rinoceri, girafe, zebre sau a tot felul de specii exotice. Se pot şi cumpăra aceste animale, dar un rinocer, de exemplu, costă 60-70.000 de euro. Trebuie să avem şi garanţia că le putem întreţine, deci sunt multe condiţii de îndeplinit şi nu pot să zic o dată certă pentru redeschiderea ei”, a declarat Mate Csaba.

Zoo Turda este singura grădină zoologică din România care va fi refăcută în totalitate, iar bugetul pentru aceste lucrări este de aproximativ nouă milioane de lei. Banii vin în proporţie de 75% de la Ministerul Mediului, care mai trebuie să vireze un milion de lei, iar restul de la bugetul local. Între timp, însă, cum grădina trebuia redeschisă în urmă cu doi ani, au apărut şi zvonuri potrivit cărora aceasta va rămâne închisă definitiv. „Ştiţi cum e, sunt tot felul de speculaţii, dar ideea cu grădina pe care vrem să o facem este prea frumoasă, iar ea nu se închide. Grădina zoologică nu va fi mare, dar este foarte bine structurată şi este gândită de un proiectant care a mai lucrat şi la alte grădini din afară. Lucrăm cu o echipă de specialişti care au gândit foarte multe chestii”, a mai spus directorul grădinii din Turda.

Aceasta funcţionează dîn 1953 şi este singura grădină zoologică din judeţul Cluj.

Share

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

octombrie, 2014
L Ma Mi J V S D
« Sep   Noi »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Ziarul Financiar: Autostrada Sebeş-Turda pierde o parte din banii POS-T

Contractele de construcţie a peste jumătate din cei 70 de kilometri ai autostrăzii Sebeş-Turda, cu o valoare de 240 de...

Închide