inTurda.ro

Românii care au lucrat si în alte state europene au dreptul la pensie pentru perioadele muncite acolo

Românii care au lucrat si în alte state europene au dreptul la pensie pentru perioadele muncite acolo

Românii care au lucrat si în alte state europene au dreptul la pensie pentru perioadele muncite acolo
noiembrie 24
11:30 2014

Romanii care au lucrat si in alte state europene au dreptul la pensie pentru perioadele muncite acolo. Cum o pot obtine?

Persoanele care au lucrat atat in Romania, cat si intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European beneficiaza de pensie comunitara. Aceasta se stabileste prin cumularea tuturor perioadelor lucrate. Conform unui material realizat recent de Casa Nationala de Pensii Publice, cei indreptatiti sa primeasca o astfel de pensie trebuie sa se adreseze unei singure institutii, relateaza avocatnet.

Reglementarile europene stabilesc faptul ca persoanele care au muncit si in afara tarii beneficiaza de cumularea drepturilor la pensie pentru toate perioadele lucrate atat in tara, cat si in strainatate.

Cetatenii vizati de reglementarile europene sunt cei din statele membre UE si SEE, lista cuprinzand: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein si Elvetia

„Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii”, este precizat pe site-ul CNPP.

Concret, pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate si de urmas, persoanele care au lucrat in doua sau mai multe state din UE si SEE trebuie sa se adreseze unei singure institutii: casa de pensii din tara in care locuiesc.

 

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

noiembrie, 2014
L Ma Mi J V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Interviu cu un olimpic la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Turda

Parafranzând titlul celebrului film, Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Turda a găzduit întâlnirea semestrială a Cercului metodic al profesorilor de limba...

Închide