inTurda.ro

CRD: Tinerilor nu le place sa fie lasati pe dinafara

CRD: Tinerilor nu le place sa fie lasati pe dinafara

CRD: Tinerilor nu le place sa fie lasati pe dinafara
iunie 29
16:26 2015
crd

 

Peste 100 de elevi, profesori, consilieri locali, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din 12 orase si factori de decizie de la nivel national au participat, in perioada 24-28 iunie, la seminarul national ”Tinerii cetateni combat excluziunea sociala”, organizat la Cluj-Napoca de Centrul Ratiu pentru Democratie. In cele patru zile de seminar, tinerii s-au familiarizat cu notiunea de excluziune sociala, lucrand pe cinci teme principale (excluziunea ocupationala, de la educatie, de la sanatate, de la participare si saracia) si au lucrat, pe ateliere, la conceperea unor instrumente concrete care sa completeze Strategia Nationala Pentru Tineret 2014-2020, elaborata si propusa spre aprobare Guvernului de catre Ministerul Tineretului si Sportului la final de 2013. Intre propunerile tinerilor se numara: reglementarea stagiilor de practica in companii in asa fel incat acestea sa fie platite;  posibilitatea de a obtine un contract de munca in urma unui stagiu de voluntariat; informare si monitorizare constanta a tinerilor aflati in situatie de risc; introducerea obligativitatii orelor de educatie pentru sanatate si educatie sexuala in scoli si constituirea unor centre de consiliere si suport pentru tinerii aflati in situatii de risc.

Invitatul special al seminarului pentru dezbaterea de sambata, 27 iunie, a fost deputatul PSD Mihai Sturzu, presedinte al Tineretului Social Democrat si initiator al Legii Voluntariatului (nr. 78/2014). Dupa ce le-a explicat participantilor cum functioneaza Parlamentul si cat timp ii ia unei initiative legislative sa fie publicata in Monitorul Oficial, Sturzu le-a cerut tinerilor parerea despre cel mai nou proiect al sau, startcusturzu.ro. ”In acest moment aveti nevoie de 100.000 de semnaturi pentru a face o propunere legislativa in Parlament.  Asa spune Consitutia.  Eu va ofer o scurtatura: daca aveti o propunere valida care aduna 1.000 de like-uri pe facebook, o discutam fata in fata sa vedem ce e de facut, una dintre variante fiind ca eu sa conving alti parlamentari sa mi se alature ca initiatori ai respectivei legi/schimbari legislative, cum am facut si in cazul Legii Voluntariatului”, a spus el, precizand ca ”ideea poate fi invalidata ulterior de specialisti (juristi sau din domeniu), poate fi respinsa de Parlament, dar asta se poate intampla si in cazul initiativelor legislative”.

„Tinerii Cetateni Combat Excluziunea Sociala” este un proiect co-finantat prin programul Uniunii Europene Erasmus+, Actiunea Cheie 3 – Sprijin pentru reformarea politicilor.

In Romania traiesc mai mult de sase milioane de tineri intre 15 si 34 de ani si mai mult de o treime dintre ei sunt in risc de saracie sau excluziune sociala, respectiv 40,3%, fata de 24,3% in Uniunea Europeana. Un tanar de 16-24 de ani plasat la mijlocul distributiei veniturilor are o putere de cumparare de mai bine de 2 ori sub nivelul unui tanar din Ungaria, de exemplu.

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Mesajul domnului Primar pentru elevii turdeni

Publicarea rezultatelor la Evaluarea Naţională au evidenţiat faptul că elevii din şcolile turdene au beneficiat de educaţie susţinută iar efortul...

Închide