inTurda.ro

Notă de informare către cetăţenii municipiului Turda, rezidenți în arealul acoperit de “Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX”

Notă de informare către cetăţenii municipiului Turda, rezidenți în arealul acoperit de “Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX”

Notă de informare  către cetăţenii municipiului Turda, rezidenți în arealul acoperit de “Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX”
februarie 29
12:57 2016

antet

Notă de informare

Către cetăţenii municipiului Turda,

rezidenți în arealul acoperit de “Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX”

Un oraș puternic este acela care-și reflectă aspectele de unicitate culturală într-un fel în care nu o mai face nimeni. Un oraș de succes trebuie să găsească, așa cum spune Aaron Renn, urbanist, “o viziune inspirațională pentru sine fundamentată pe ceea ce este și pe caracterul său esențial”.

În cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, pentru care Municipiul Turda a primit un Grant SEE în valoare totală de 323.903 lei în cadrul Programului PA16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” – Schema de granturi mici, am căutat să respectăm principiile Agendei Urbane a Uniunii Europene, urmărind dezvoltarea economică a municipiului Turda pe imperativul regenerării urbane prin punerea în valoare a elementelor de competență distinctivă din zona centrală și prin măsuri care să vizeze creșterea calității vieții și locuirii în această zonă, măsuri pe termen mediu și lung prin care să asigurăm masa urbană și densitatea socială și economică necesară dezvoltării nucleului istoric, cu dezvoltarea infrastructurii necesare unei dezvoltări urbane echilibrate.

Proiectul are ca obiectiv general: Dezvoltarea durabilă a comunităţii locale turdene prin creşterea atractivităţii turistice, investiţionale şi a coeziunii sociale ca urmare a protejării şi valorificării patrimoniului cultural şi istorico-arhitectural al zonei centrale a municipiului Turda, iar ca obiective specifice: 1. Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural din zona centrală, istorică, a orașului și 2. Planificarea strategică, integrată a intervențiilor privind reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a centrului istoric al Turzii (areal delimitat de Ansamblul urban central de sec. XVIII-XIX).

În cele 12 luni de proiect derulate din martie 2015 s-au realizat următoarele materiale: un Studiu istorico-arhitectural al Ansamblului urban, o propunere de reconsiderare a limitelor actuale ale Ansamblului urban, o fişă de reglementare a zonei istorice, 35 de dosare documentare ale imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, componente ale Ansamblului urban, oanaliză socio-economică a zonei centrale, integrată în documentul strategic Concept integrat de măsuri pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a zonei istorice centrale a municipiului Turda. Ultimele materiale realizate sunt un Îndrumar practic de restaurare, conservare, reabilitare și întreținere a clădirilor monument istoric din Turda și un Caiet de soluții arhitecturaleca soluții practice de protejare și punere în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural local.

Materialele elaborate în cadrul proiectului pot fi studiate și pe site-ul www.centrulistoricturda.ro (cu mențiunea că ultimele două materiale realizate sunt în curs de adaptare pentru a putea fi încărcate pe site până la 15 martie 2016).

În spiritul respectului public și în dorința de a ne valoriza corect patrimoniul local, Îndrumarul, Caietul de soluții arhitecturale și Fișa de reglementare a zonei centrale vor face obiectul unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Turda până la finalul implementării proiectului.

Primăria Municipiului Turda,

Serviciul Finanțări Externe și Relații Internaționale

Share

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

februarie, 2016
L Ma Mi J V S D
« Ian   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Societatea Culturala Campia-Turzii organizeaza activitatea „Tradiții și obiceiuri de lăsata Secului”

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE LĂSATA SECULUI Societatea Culturală Câmpia Turzii 775, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Câmpia Turzii,...

Închide