inTurda.ro

Clarificări privind situația economică a operatorului Compania de Apă Arieș în urma comunicatului Partidului Național Liberal

Clarificări privind situația economică a operatorului Compania de Apă Arieș în urma comunicatului Partidului Național Liberal

Clarificări privind situația economică a operatorului Compania de Apă Arieș în urma comunicatului Partidului Național Liberal
iulie 13
15:59 2016

 

Comunicat de presă

Clarificări privind situația economică a operatorului Compania de Apă Arieș în urma comunicatului Partidului Național Liberal

 

În urma afirmațiilor grupului consilierilor PNL, afirmații incorecte și nefondate, care reflectă o abordare superficială și părtinitoare, pentru o corectă informare a cetățenilor, Compania de Apă Arieș se vede obligată să facă următoarele precizări:

Compania de Apă Arieș consideră că afirmațiile reprezentaților PNL sunt făcute intenționat pentru a crea o imagine negativă societății, prin prezentarea unei imagini incorecte a situației economice. Astfel, cu scopul de a câștiga simpatia cetățenilor pe fondul unui rezultat nefavorabil la alegerile locale, reprezentanții grupului politic, în detrimentul unei preocupări firești de a contribui la construirea de proiecte și programe pentru binele comunității în slujba căreia se află, preferă să lanseze atacuri mediatice ce au ca subiect principal operatorul Compania de Apă Arieș.

Grupul consilierilor PNL propagă cu bună știință informații trunchiate sau pure speculații, având unicul scop de a manipula în mod voit cetățenii și de genera, în mod nejustificat, ostilitate față de societate în percepția opiniei publice. Cu o vădită intenție ostilă membrii grupului politic efectuează o comparație, documentată lacunar, între operatorul CAA și alți trei operatori de profil fără a prezenta detalii despre structura cheltuieli/venituri/tarife, informații esențiale pentru a se putea realiza o analiză corectă.

Precizăm că scopul unui operator care furnizează servicii de apă și canal nu este realizarea unui indice mare de profit. Dacă CAA ar avea un profit foarte mare, pentru servicii prestate către populație, ar însemna că tarifele nu sunt dimensionate corect. La capitolul comparații, se poate realiza o comparație cu anul 2012, an în care Compania de Apă Arieș a fost condusă de d-nul Alexandru Sabău (PDL/PNL), în care indicele profitului calculat după aceeași formula era 0,62%, adica de aproximativ 3 ori mai mic, o comparație corectă, efectuată în cadrul aceleași companii, nu o raportare la alte societăți la care nu se cunosc detaliile structurii de cheltuieli/venituri/prețuri. De asemenea, putem menționa și faptul că în perioada 2008-2012, când tarifele au fost crescute de mai multe ori de administrația locală PDL (actual PNL), profitul a scăzut drastic (2008 – indice profit 6,15%; 2012 – indice profit 0,62%).

Cu referire la investiții, CAA este administrator al rețelelor, asigurând serviciul pentru comunitațile locale ce fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Apa Văii Arieșului,, iar proprietarii rețelelor de distribuție și colectare sunt unitățile administrativ-teritoriale din arealul de deservire. Toate resursele financiare ale Companiei de Apă Arieș, ca și serviciu public, sunt folosite exclusiv pentru operarea și modernizarea infrastructurii și pentru funcționarea societății ce deservește comunitatea locală, iar toate investițiile realizate de CAA, din fonduri proprii sau finanțari europene, sunt predate și aparțin comunităților locale.

În ceea ce privește costurile privind informarea și publicitatea aducem la cunoștința membrilor grupului PNL că societatea prin înșăși obiectul ei de activitate are o obligație de informare a cetățenilor din arealul deservit iar aceștia au un drept constituțional de a fi informați cu privire la activitatea desfașurată de CAA, proiecte, investiții, opriri de apă, lucrări, avarii, tarife, campanii de informare, conștientizare și educare sau despre modalitațile de plată.

Totodată aducem la cunoștința opiniei publice și a membrilor grupului de consilieri PNL câteva dintre rezultatele managementul performant al CAA. În ultimii 3 ani Compania de Apă Arieș a evoluat și s-a dezvoltat semnificativ iar acest lucru este evidențiat de cifre. Evoluția acestei societăți nu ar fi fost posibilă fără un management performant care a generat rezultate financiare solide, investiții masive și creșteri stabile pe termen lung:

– În anul 2013, la momentul preluării conducerii CAA, parcul auto era compus din 25 autovehicule din care 4 au fost casate și 4 predate la Domeniul Public Câmpia Turzii (acestea erau închiriate). În momentul de față CAA deține un parc auto compus din 38 de utilaje și autovehicule din care 24 noi. Prin cumpărarea de utilaje sunt economisiți peste 100.000 euro anual – compania nu mai închiriază utilaje pentru execuția de lucrari – aceste economii vor fi evidențiate in rezultatul financiar pe 2016.

– În 21 Martie 2016 la POS Mediu, printr-un efort comun al ARA, AM Pos Mediu și CAA, am reușit să obținem recunoașterea a 4.016.715,49 RON din contribuția noastră drept eligibile. În acest sens am trimis, în data de 22 martie, aplicația de finanțare în limba engleză revizuită (aferentă POS1) către AM POS Mediu și Comisia Europeană. Astfel, sunt toate premisele ca până cel tarziu la finalul lunii iulie 2016 să obținem prin decizia Comisiei suma menționată anterior.

– În 2013 dobânda la credit era 4,5% + 1,5% penalitate pentru nerespectare contractului, Am negociat cu BCR – dobândă actuală 3,95% = economie aproximativ 80.000 Euro anual. Începând cu 30.09.2014 am rambursat 500.000 euro din creditul la BCR aferent POS1 – în urma unor negocieri la revizia aferentă anului 2016 pe fondul evoluției pozitive a CAA dobânda va fi diminuată sub 3% rezultând o economie suplimentară de aproximativ de 40.000 euro anual.

– În anul 2013 CAA avea corecții financiare în valoare de 7.861.456,14 RON – În ultimii 2 ani s-au recuperat corecții financiare în valoare de 3.510.026,97 RON . De asemenea, în anul 2013 existau 1,7 milioane RON sume neeligibile la stația de epurare (asigurări) -S-au achitat 1,2 milioane din cei 1,7 milioane RON sume neeligibile la stația de epurare (asigurări)

– Licitație energie electrică – Economie de peste 20%

Preț mediu energie electrică 2014 : 191,04 RON/MWh; Preț energie electrică 2015 : 145,7 RON/MWh Obținut prin licitație la BRM – Valoare reducere preț 2015 față de 2014 : 45,34 RON/ MWh. La consumul total de energie electrică pe anul 2015, de 4591,408 MWh, s-a realizat o economie de 208.174,4 RON

Preț energie electrică 2016 : 149 lei/MWh – Obținut prin licitație la BRM. Start-up Cogenerare stația de epurare – Se produc 250 MWh anual – aproximativ 100.000 RON economie anuală

Pâna la finalul acestui an CAA va implementa reducerea cotei de canalizare de la 100% – la 80%, măsură menită să vină in întâmpinarea necesităților consumatorilor prin scăderea facturii. Și această măsură este luată ținând cont de faptul că scopul unui operator care furnizează servicii de apă și canal nu este un indice mare de profit. Scopul unei companii de acest gen, care asigură servicii populației, nu este de a face profit foarte mare ci de a furniza servicii la o calitate ireproșabilă și la un cost cât mai mic.

Din respect pentru cetațenii din arealul de deservire, pentru a proteja investițiile majore implementate de Compania de Apă Arieș în ultimii ani, angajamentele asumate, dreptul legitim al tuturor turdenilor de a avea acces la servicii civilizate și, nu în ultimul rând, imaginea companiei, lezată constant de maniera în care reprezentanții partidelor aleg să folosească o retorica de tip electoral și să facă afirmații nefondate și iresponsabile, cu scopul de a inocula și propaga o percepție negativă asupra societății, Compania de Apă Arieș informează că nu va da curs unor astfel de provocări și nu va constitui obiectul unor dispute politice.                                                                                                                        

Conducerea CAA

Related Articles

Citește articolul precedent:
3 posturi vacante la o firmă din Câmpia Turzii

Firmă din Câmpia-Turzii angajează: 1. OPERATOR AMBALARE 2. OPERATOR MANIPULARE MARFĂ 3. TEHNICIAN ELECTROMECANIC   Beneficii: - Salariu atractiv -...

Închide