inTurda.ro

VIDEO/Foto: Salina Turda a inaugurat macheta de reconstituire a intregului procedeu de extractie a sării

 Breaking News

VIDEO/Foto: Salina Turda a inaugurat macheta de reconstituire a intregului procedeu de extractie a sării

VIDEO/Foto: Salina Turda a inaugurat macheta de reconstituire a intregului procedeu de extractie a sării
aprilie 06
12:33 2017

Camera Crivacului din incinta Salinei Turda a găzduit astăzi evenimentul „Inceputul unui drum de sare la Salina Turda, in sec XVIII-XIX”

La eveniment au participat invitați din cadrul Universitatii Babes Bolyai, Muzeului de Istorie Turda, ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei cat si reprezentanti ai administratiei locale.

In cadrul evenimentului s-a prezentat modalitatea de extractie a sarii din Salina Turda in sec. XVIII-XIX. Reprezentantii Muzeului de Istorie din Turda au făcut o introducere despre comertul cu sare din acea perioada care era organizat de Casa Camarii de Sare, fosta denumire a actualului Muzeu de Istorie Turda.

Pentru ilustrarea inceputului drumului sarii in Turda, astăzi, 6 aprilie 2017, s-a pus in functiune o macheta functionala de reconstituire a intregului procedeu de extractie (scara 1:20). Prin intermediul acesteia, viitorii turisti ai obiectivului vor putea viziona metoda de extractie a sarii. Macheta cuprinde ansamblu de construcții și instalații miniere si este compusa din camera crivacului, sala puțului de extracție, puțul de extracție, canale de cablu și galerii miniere utilizate pentru transportul sării între camera de exploatare Rudolf și orizontul Galeriei de transport Franz Iosif. Elementul principal fiind Crivacul acționat de cai.

Crivacul a fost construit în anul 1881, anul fiind sculptat pe axul vertical al mașinii. Utilajul descris a înlocuit primul crivac, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în subteran în anul 1864. După închiderea salinei o serie de elemente constitutive ale utilajului au fost demontate sau pur și simplu tăiate (tovelele, suportul tobei, toba de cablu, sistemul de acționare a frînei, tamburul de frînă, etc.). Cu toate acestea, utilajul are o valoare istorica deosebită, fiind singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa, care se păstrează pe amplasamentul pe care a funcționat.

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

aprilie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Mar   Mai »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Lucrările din zona centrală avansează rapid. Matei Cristian: ”Centrul Turzii va fi mult mai aerisit, iar spațiul va fi folosit într-un mod mai eficient!”

Lucrările pentru fluidizarea circulației și realizarea a 17 locuri de parcare noi, în zona centrală, aproape de finalizare! În data de 23 martie...

Închide