inTurda.ro

Vernisajul expozitiei temporare ”Ia cu ciupag” la Muzeul de Istorie Turda

 Breaking News

Vernisajul expozitiei temporare ”Ia cu ciupag” la Muzeul de Istorie Turda

Vernisajul expozitiei temporare ”Ia cu ciupag” la Muzeul de Istorie Turda
mai 11
09:37 2017

Muzeul de Istorie Turda în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, alături de colecționarul Sebastian Paic au lansat miercuri, 10 mai 2017, expoziția temporară de etnografie:

Ia cu ciupag – identitate, artă, valoare. Portul tradiţional de pe Valea Arieşului

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia – bluza tradiţională românească – drept brand de ţară şi a organizat pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

„În acest context, în perspectiva înfiinţării Secţiei Etnografice a Muzeul de Istorie Turda, ne propunem readucerea în atenţia publicului a valoroasei colecţii vestimentare de etnografie pe care muzeul o deţine.”, au transmis reprezentanți Muzeului de Istorie Turda.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate porturi românești și ungurești din zona Văii Arieșului, grupate pe cele trei zone specifice din acest areal: Mocănimea Arieșului, Rimetea și Țara Moților. Exponatul principal este cămașa tradițională (ia) cu ciupag, atât de reprezentativă pentru această zonă etnografică. Totodată, au fost prezentate ustensile și instalații technice folosite în industria casnică textilă, precum și diferite elemente și accesorii care întregeau aceste porturi.

Meşteri populari, prezenţi la vernisaj, au încântat publicul cu demonstraţii de lucru şi explicaţii referitoare la technici de cusut și brodat folosite în realizarea cămăşilor tradiţionale.

În încheiere a fost susţinut un moment artistic de Casa de Vârstnici Turda, coordonat de preotul Sebastian Zăhan.

Expoziția va fi deschisă în perioada 10 mai – 15 septembrie 2017.

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO: Proiect Rotary Club Câmpia Turzii – Tablă interactivă și laborator de științe de ultimă oră la Școala ”Avram Iancu”

Miercuri, 10 mai 2017,   la școala ”Avram Iancu” din Câmpia Turzii a fost inaugurat laboratorul modern de științe, reazlizat cu...

Închide