inTurda.ro

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, preocupată de modificările legislative referitoare la violenţa împotriva femeilor

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, preocupată de modificările legislative referitoare la violenţa împotriva femeilor

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, preocupată de modificările legislative referitoare la violenţa împotriva femeilor
noiembrie 28
16:27 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

 Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, preocupată de modificările legislative referitoare la violenţa împotriva femeilor

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, este preocupată de stadiul modificărilor legislative cu privire la violenţa împotriva femeilor, adresându-se în acest sens, printr-o interpelare parlamentară, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„În contextul recentei sărbătoriri a Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, în această săptămână au loc în toată ţara acţiuni de conştientizare a acestui fenomen îngrijorător. România a ratificat în urmă cu un an noua Convenţie a Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice – Convenţia de la Istanbul. Aceasta reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Convenţia tinde spre toleranţă zero privind această formă de violenţă şi constituie un important pas înainte pentru a face din Europa şi dincolo de ea un loc mai sigur”, a subliniat Cristina Burciu, în documentul oficial trimis conducerii MJ.

Parlamentarul social democrat i-a mai transmis ministrului Justiţiei că organizaţiile non guvernamentale din domeniu îi solicită semnarea urgentă a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, în care Ministerul Justiţiei este co-inițiator, și care ar aduce modificări substanțiale pentru siguranța femeilor.

„Prin acest proiect va fi introdus în legislație ordinul de protecție provizoriu, ordin ce va putea fi emis de polițist imediat după constatarea faptei de violență. ONG-urile vă reamintesc că proiectul de modificare a Legii nr. 217/2003 transpune în legislație o parte dintre prevederile Convenției de la Istanbul, Convenție care a intrat în vigoare în România pe 1 septembrie 2016”, a arătat deputatul clujean.

Având în vedere aspectele prezentate, parlamentarul PSD a solicitat ministrului răspuns la următoarele întrebări: „1. În ce mod a implementat România dispoziţiile Convenţiei de la Istanbul?; 2. Care sunt modificări legislative efectuate privind armonizarea legislaţiei naţionale cu recomandările Convenţiei?; 3. Ce intenţii are Guvernul privind introducerea ordinului de protecţie provizoriu, care să poată fi emis pe loc de poliţist, imediat după constatarea faptei de violenţă?; 4. Care este situaţia victimelor violenţei domestice din acest an, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Cluj, raportat la anii anteriori?”.

„Statisticile indică faptul că în România una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau fostul partener. În fiecare săptămână este înregistrat la poliţie un caz în care o femeie a fost violată de un membru de familie. La fiecare patru zile este înregistrat la poliţie un caz în care o minoră a fost violată de un membru de familie. De asemenea, multe dintre faptele de violenţă împotriva femeilor şi fetelor rămân neraportate. În aceste condiţii, consider că Ministerul Justiţiei trebuie să ia măsurile necesare pentru a diminua acest fenomen alarmant al violenţei împotriva femeilor”, a concluzionat Cristina Burciu.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 28 noiembrie 2017

Share

Related Articles

Calculatoare Turda

Service IT

Articole Recente

Calendar

noiembrie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Oct   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Stiri de azi

Stiri

eClujeanul.ro

Stiri
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
VIDEO/Foto: 44 de cluburi din țară au participat la Cupa Potaissa. 163 de perechi au făcut spectacol la competiția de Dans Sportiv de la Turda

In 25 noiembrie s-a desfasurat la Turda, Cupa Potaissa - Ed. XXII-a la dans sportiv, competitie la care s-au inscris 163...

Închide