inTurda.ro

Interviu cu Primarul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan, la început de an

Interviu cu Primarul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan, la început de an

Interviu cu Primarul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan, la început de an
ianuarie 16
11:01 2018

     Redacția ziarului online inTurda.ro a realizat recent un interviu cu primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan. Vă prezentăm în cele ce urmează întrebările noastre și răspunsurile primite de la edilul Câmpiei Turzii.

Reporter: Cum a fost anul 2017, din punctul de vedere al administrației publice locale a Municipiului Câmpia Turzii?

Dorin Lojigan: Din toate punctele de vedere a fost un an plin. Am bifat toate obiectivele pe care ni le-am propus și totodată, am realizat și altele. După cum se știe, anul trecut a debutat cu proiectul de rezonare a municipiului, din perspectiva impozitelor pe teren și clădiri, astfel reducându-se impozitele pe clădiri pentru o mare parte din locuitorii municipiului. Pe de altă parte s-a finalizat proiectul de introducere în subteran a rețelelor de iluminat public, am asfaltat strada Vasile Goldiș, am semnat protocolul privind fostul Incubator de afaceri, prin intermediul căruia se vor deschide birouri de înmatriculări, permise și pașapoarte. Totodată, vreau să menționez faptul că, în 2017, administrația locală a alocat cele mai mari sume din istoria orașului, pentru învățământ și sănătate, lucru care garantează dezvoltarea unei comunități sănătoase și educate.

Pentru Liceul Teoretic Pavel Dan s-a depus un proiect de finanțare în valoare de 2.228.937 LEI, prin care se vor aduce îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește calitatea procesului educațional. Totodată, la Colegiul Tehnic Victor Ungureanu s-a depus un proiect în valoare de 12.449.324 LEI , cel mai mare proiect destinat învățământului local.

În plan administrativ, 2017 a însemnat angajări serioase la Poliția Locală, fapt care a sporit activitatea de prevenție și combatere a fenomenului infracțional. De asemenea, în mediul economic, popularea în totalitate a Parcului Industrial a fost realizată în acest an, prin eforturi considerabile depuse atât de mine, cât și de echipa administrativă pe care o conduc. Tot în anul trecut s-a construit capela mortuară de pe strada Republicii, un alt proiect de mare anvergură cu care ne mândrim.

Reporter: Ce proiecte ați implementat/câștigat cu finanțare europeană sau guvernamentală în anul 2017?

Dorin Lojigan: În primul rând, vorbim despre cei aproximativ 4 milioane de lei pe care Municipiul Câmpia Turzii i-a primit prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Sunt cele mai mari finanțări guvernamentale pe care le-am primit la Câmpia Turzii în ultimii ani. A fost o bucurie și totodată un motiv de mândrie în momentul în care am semnat contractele de finanțare. Utilitatea banilor se va regăsi în asfaltarea mai multor străzi din cartierul Șarât, printre care Nicolae Titulescu, Nichita Stănescu, Ionel Floașiu, străzi importante, din zona nouă a cartierului, care prin popularea lor vor contribui la dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Prin intermediul aceluiași proiect depus și semnat prin PNDL s-a finanțat introducerea în subteran a cablurilor de iluminat public, dar și reabilitarea fostei clădiri a Finanțelor Publice – pe care personal am restituit-o comunității prin semnarea procesului verbal de predare-primire. Deasemenea, pe plan educațional, s-a depus spre finanțare un proiect destinat Liceului Teoretic Pavel Dan, în valoare de 500.000 de lei.

Reporter: Are Primăria Câmpia Turzii proiecte noi care vor fi depuse spre finanțare în anul 2018?

Dorin Lojigan: În mandatul meu, în fiecare an Primăria va avea proiecte noi care vor fi depuse spre finanțare. Scopul meu, ca primar al municipiului, este acela de a asigura fondurile necesare pentru implementarea de proiecte în beneficiul și spre bunăstarea oamenilor pe care-i reprezint. După cum ați văzut din informațiile diseminate în săptămânile trecute, administrația locală a depus un proiect pentru reabilitarea, dotarea și modernizarea Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu”. Totodată, trebuie să menționez demersurile pe care le avem în plan pentru acest an, în vederea implementării Planului de Mobilitate Urbană „Mobilitate pentru sănătate”. Îi asigur pe cetățenii municipiului nostru de faptul că echipa de implementare a proiectului face toate demersurile în vederea accesării de fonduri europene prin intermediul acestuia. Avem în vedere edificarea unui complex polisportiv în Parcul Municipal, care va cuprinde, pe timpul verii, teren de volei, fotbal, baschet, iar pe timpul iernii va funcționa ca patinoar și chiar lângă va fi amenajat un skate park, dotat la cele mai înalte standarde. Ei bine, și pentru acest proiect intenționăm să accesăm finanțare guvernamentală sau europeană, pentru a degreva bugetul local de o sarcină financiară atât de mare. Acestea sunt doar vârfurile icebergului care este planul nostru de atragere de fonduri din acest an. Restul informațiilor le vom prezenta pe parcursul anului.

Reporter: Multe voci din Câmpia Turzii susțin faptul că Turda a depășit municipiul pe care îl conduceți în ceea ce privește curățenia din oraș. Este adevărat acest aspect?

Dorin Lojigan: Între municipiile Câmpia Turzii și Turda nu se poate face comparație. Pragmatic vorbind, Turda și Câmpia Turzii nu pot fi comparate, prin prisma faptului că sunt două municipii total distincte, atât din perspectiva profilului economic, cât și din punct de vedere al politicilor și strategiilor de dezvoltare. Dacă este să vorbim despre curățenia orașului nostru, aș dori să evidențiez faptul că am achiziționat, prin intermediul Companiei de Salubritate, o automăturătoare care are capacitatea de a curăța, foarte ușor, străzile municipiului și care, deja, a intrat în funcțiune. Deasemenea, am implementat proiectul pubelelor subterane, care va asigura curățenia orașului, astfel încât deșeurile să nu mai poată fi împrăștiate. Nu uitați că, prin intermediul Poliției Locale, ducem o luptă zilnică împotriva acelor cetățeni care nu înțeleg că trebuie să aibă o atitudine civică exemplară și să-și depoziteze deșeurile acolo unde este locul lor, nu pe rampele destinate molozului sau în jurul punctelor gospodărești.  Este nevoie de o schimbare a mentalității, schimbare care nu cred că va întârzia să apară în Câmpia Turzii.

Reporter: Din câte se poate observa, ați început reamenajarea spațiilor verzi din oraș. Veți continua acest gen de proiecte?

Dorin Lojigan: Fără echivoc, DA. Amenajarea corespunzătoare a spațiilor verzi din municipiul nostru contribuie în mod covârșitor la aspectul orașului, iar un oraș cu aspect plăcut este un oraș vizitat și apreciat inclusiv de potențialii investitori. De-a lungul anilor, am vizitat mai multe locuri și vă pot spune că orașele care arată bine, care sunt îngrijite și amenajate corespunzător sunt cele în care și economia înflorește. Este vorba despre dezvoltare durabilă armonioasă, un concept pe care-l implementăm în Câmpia Turzii. Avem în vedere continuarea proiectului de introducere în subteran al cablurilor de iluminat public, dar și amenajarea mai multor spații verzi în municipiu.

Reporter: În anul 2017 ați plantat mai mulți copaci tineri în spațiile verzi. Au fost supravegheate aceste zone? Veți continua și în acest an acest proiect?

Dorin Lojigan: Vă referiți, cu siguranță, la proiectul „Fii responsabil! Fii partenerul meu!”, precum și la subproiectele „Adoptă un spațiu verde” și „Orașul trăiește! Să-l ajutăm să respire!”, proiecte de suflet pentru mine, care au fost desfășurate atât în 2016, cât și în 2017. Desigur că am supravegheat dezvoltarea spațiilor verzi și a micuțelor păduri pe care le-am început în anii anterior. Nu sunt un adept al proiectelor făcute doar de dragul de a fi. Eu cred în dezvoltare durabilă, iar acest concept este imposibil fără supravegherea, pas cu pas, a fiecărui aspect. Intenționăm să continuăm aceste proiecte, în măsura în care vremea de afară ne va permite, însă mai multe informații „din culise” nu vă pot oferi, întrucât prefer să aștept adoptarea bugetului local de venituri și cheltuieli. Vreau să mulțumesc conducerilor unităților școlare din municipiu, pentru implicarea activă de care au dat dovadă în 2017.

Reporter: Ce proiecte are administrația locală pentru tinerii din Câmpia Turzii?

Dorin Lojigan: După cum vă spuneam și anterior, dorim să asigurăm accesul tinerilor la un stil de viață sănătos, prin construirea complexului polisportiv din Parcul Municipal. Deasemenea, intenționăm să stimulăm activitatea educațională prin implementarea unui proiect destinat elevilor olimpici din municipiul nostru. Totodată, proiectele și programele desfășurate prin intermediul Calendarului Cultural au în vedere asigurarea accesului tinerilor la educația informală. Tot pe plan sportiv, la Complexul „La Trei Lacuri” dorim să amenajăm locuri speciale pentru tineri, în care aceștia să-și dezvolte capacitățile cognitive prin intermediul pescuitului sportiv.

Reporter: Conform legii nr. 15/2003, tinerii pot beneficia de un teren gratuit pentru a-și face o casă. Are Municipiul Câmpia Turzii pregătite terenuri pentru astfel de parcele?

Dorin Lojigan: Având în vedere declinul populației României, precum și exodul tinerilor peste graniță, administrația locală a municipiului Câmpia Turzii are în plan demararea tuturor demersurilor în vederea asigurării de locuri de casă pentru tineri. Nu vrem ca orașul nostru să fie unul cu populația îmbătrânită, ci un oraș care să înflorească, în care tinerii să-și dezvolte viețile și familiile, iar municipiul să se dezvolte. Fiecare tânăr are posibilitatea de a depune un dosar la Registratura Primăriei prin care să solicite teren, iar parcele există.

Reporter: Cum a evoluat Municipiul Câmpia Turzii în ultimii ani în ceea ce privește industria? Are administrația locală pe care o conduceți un merit în acest sens?

Dorin Lojigan: Încă de când am câștigat alegerile locale, am avut în vedere reindustrializarea Câmpiei Turzii. Primul pas în acest sens a fost rezonarea municipiului, în ceea ce privește taxele și impozitele locale, care a permis investitorilor să vină în zonă, să concesioneze sau să achiziționeze teren. Astfel, am reușit popularea în totalitate a Parcului Industrial Câmpia Turzii, în contextul în care acesta nu avea atribuită nici măcar o parcelă de teren. Totodată, anul trecut am demarat proiectul de edificare a Parcului Industrial Tetarom V, în colaborare cu Consiliul Județean Cluj și cu Comuna Luna. Implicarea noastră este în special îndreptată spre reindustrializarea municipiului, deoarece cred în potențialul de dezvoltare industrială pe care-l are Câmpia Turzii. Tocmai datorită implicării administrației locale, la Câmpia Turzii au venit investitori precum Caso Mechatronics, Berg Banat, GreenWee, asta ca să nu mai vorbim despre investitorii din Zona Industrială Reif care, datorită rezonării și a câștigului generat de reducerea impozitelor, au putut să-și dezvolte businessul, să deschidă noi hale de producție și să angajeze oameni. Vreau ca orașul nostru să fie unul vivant, care să se dezvolte prin implicarea administrației publice locale.

Reporter: Cum a decurs colaborarea cu Consiliul Local în 2017?

Dorin Lojigan: Actualul Consiliu Local este, de departe, cel mai volatil, din punct de vedere al declarațiilor și al manifestărilor. După cum ați putut observa și dumneavoastră, avem parte de o opoziție foarte vocală, care-și exprimă părerile, de multe ori în mod subiectiv. Consider că acest consiliu local, cu asemenea manifestări, în care toată lumea are libertate de expresie, este totuși unul constructiv. Dreptul la liberă exprimare este unul fundamental, iar a face opoziție nu este un drept, ci o obligație. Prin urmare, consider că în 2017 am avut o colaborare fructuoasă cu Consiliul Local, dovadă fiind adoptarea în proporție de peste 90% a proiectelor de hotărâre locală elaborate în beneficiul cetățenilor.

Reporter: Un gând pentru fiecare cetățean al Câmpiei Turzii la început de an 2018.

Dorin Lojigan: Doresc fiecăruia sănătate, putere de muncă, determinare și să creadă, în continuare, în proiectele administrației locale din municipiul nostru. Cu siguranță, anul 2018 va fi unul plin, cu realizări și reușite.

Reporter: Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă dorim succes în realizarea tuturor proiectelor pentru Câmpia Turzii.

Aici se încheie acest prim interviu din anul 2018 cu primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan.

 

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
În atenția cetățenilor Municipiului Câmpia Turzii

Anunț În atenția cetățenilor Municipiului Câmpia Turzii În perioada 01.01.2018 – 31.03.2018, conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 239/2017, privind...

Închide