inTurda.ro

14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului
noiembrie 14
12:42 2013

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima dată la data de 14 noiembrie 1991, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Federației Internaționale a Diabetului (FID). A devenit zi oficială în 2007.

Sloganul internațional ales de FID este: „Educație și prevenție în diabet”, acesta reprezintă conținutul tematic al unei companii demarată în 2009 și care va dura până în acest an.

Scopul campaniei este de a informa populaţia cu privire importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în profilaxia diabetului, precum şi stoparea ascensiunii numărului de persoane cu diabet şi a complicaţiilor afecţiunii.blue_circle_handsup

Evenimentele care vor fi  desfășurate în această zi includ: distribuirea de materiale informative pentru a încuraja efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat, conferințe, ateliere și seminarii pentru profesioniștii din domeniu, programe de radio și de televiziune. Sunt organizate, de asemenea: manifestări sportive, expoziții. Culoarea simbolică a acestei zile fiind albastru, numeroase clădiri sau edificii importante sunt iluminate în această culoare, oamenii se îmbracă sau poartă un obiect albastru.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată de peste 200 de asociații membre ale Federației Internaționale a Diabetului, în peste 160 de țări și teritorii, statele membre ONU.

În anul 2011, țările cu cel mai mare număr de bolnavi de diabet erau: China cu 90 de milioane, India cu 61,3 milioane și SUA cu 23,7 milioane.

În 2011, Federația Internațională de Diabet a estimat pentru România 1.506.000 persoane cu diabet, România aflându-se în primele 10 țări din Europa privind incidența diabetului. În fiecare an se depistează 2.000 de cazuri noi la copii. Conform unui studiu preliminar efectuat în luna mai a acestui an de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, numărul diabeticilor din țară a crescut cu 30% în ultimii doi ani, iar o mare parte dintre cei care suferă de această afecțiune au peste 45 de ani.

România are un Program Național de Diabet care urmărește îmbunătățirea stării de sănătate, creșterea speranței de viață a bolnavilor, precum și asigurarea accesului la tratament.

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Arta La Papion – cu Alin Bilcu

Alin Bilcu este un artist care reuseste sa combine cu succes placutul cu utilul: el este profesor de desen iar...

Închide