inTurda.ro

Ziua Culturii Nationale: Prietenii Muzeului

Ziua Culturii Nationale: Prietenii Muzeului

Ziua Culturii Nationale: Prietenii Muzeului
ianuarie 17
12:18 2014

Comunicat

În contextul Zilei Culturii Naţionale, în data de 16 ianuarie 2014, la Muzeul de Istorie din Turda, la iniţiativa muzeografilor, a avut loc o întâlnire dintre membrii colectivului arheologic al Castrului Legiunii V Macedonica, profesori şi doctoranzi ai Universităţii Babeş Bolyai şi elevii de la  liceele din Turda şi Câmpia Turzii.

Nevoia promovării şi protejării celui mai important sit arheologic din această zonă, Castrul legionar de la Potaissa, care de altfel nu este în nici un fel marcat prin indicatoare corespunzătoare, ne-a determinat să lansăm o provocare tinerei generaţii, cu speranţa că împreună vom reuşi să-i sensibilizăm pe adulţi. Elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Turda, însoţiţi de doamnele profesoare Marinela Savu şi Lucia Topârceanu, elevii de la Colegiul „Emil Negruţiu” Turda,  însoţiţi de profesorul Florin Stan şi elevii de la Liceul Teoretic „Pavel Dan” Câmpia Turzii au avut prilejul să afle despre începuturile săpăturilor sistematice în castrul de pe „Dealul Cetăţii” de la profesorul clujean Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române, care a iniţiat aceste cercetări în anii `70 şi le-a  coordonat de peste patru decenii. Noul şef al şantierului arheologic, lector dr. Sorin Nemeti a prezentat detalii din cadrul cercetărilor şi a lansat invitaţia elevilor de a participa în vacanţa de vară la săpături alături de studenţii de la secţia de arheologie a Facultăţii de Istorie din Cluj.

La această întâlnire arheologii şi muzeografii le-au explicat celor prezenţi ce înseamnă zone de protecţie arheologică şi care sunt obligaţiile celor care doresc să construiască sau să execute lucrări de modernizare a reţelei de apă-canal sau alte intervenţii. În acest sens lector dr. Florin Fodorean a făcut referiri la legislaţia în vigoare şi a prezentat limitele oraşului antic Potaissa. Pe de altă parte  elevii turdeni au aflat că prin semnalarea descoperirilor întâmplătoare de fragmente ceramice,  monede antice sau alte artefacte, ar putea oferi specialiştilor un sprijin real în cunoaşterea şi delimitarea oraşului antic.

S-a concretizat o idee mai veche de înfiinţare a grupului „prietenii Muzeului de Istorie Turda”. Nucleul acestui grup trebuie sa îl constituie elevii turdeni. Interesul manifestat de elevii prezenţi la această întâlnire şi cooperarea profesorilor lor ne sugerează că acest grup al prietenilor muzeului poate să devină o realitate.

Director,

Dr. Mariana Pîslaru

Related Articles

Citește articolul precedent:
Spectacol pentru copii la Teatrul Turda: Ivan Turbincă

Teatrul Municipal Turda îi invită pe cei mici la spectacolul „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, care va avea premiera în...

Închide