inTurda.ro

30 octombrie – Ziua Mondială de Prevenire a Gripei. Vezi care este diferența dintre răceală și gripă

30 octombrie – Ziua Mondială de Prevenire a Gripei. Vezi care este diferența dintre răceală și gripă

30 octombrie – Ziua Mondială de Prevenire a Gripei. Vezi care este diferența dintre răceală și gripă
octombrie 30
12:18 2017

30 octombrie – ZIUA MONDIALA DE PREVENIRE A GRIPEI

Ziua de Prevenire a Gripei ( Flu Awareness Day) se celebrează începînd cu 30 octombrie 2013. Gripa este o infecție respiratorie transmisibilă cauzată de virusul gripal.
Gripa poate fi foarte uşoară (asemănătoare unui simplu guturai), sau poate fi foarte gravă (cu moarte rapidă), în funcţie de agresivitatea virusului şi starea de sănătate a persoanei infectate. Incubația este scurtă de 1 – 2 zile (maxim 4 zile). Contagiozitatea se poate menține până la 10 zile.


Clinic, gripa se manifestă prin:
• Febra ≥ 38°C;
• Tuse uscată iritativă;
• Dureri în gât;
• Dureri musculare și articulare;
• Dureri de cap (cefalee);
• Stare de rău;
• Oboseală
Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un procent de 5 până la 15% din populaţie este afectată anual de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale.
Gripa afectează toate persoanele, indiferent de vârsta, însă adulţii cu vârsta de peste 65 de ani și copiii sub 2 ani sunt recunoscuţi ca fiind categoriile cele mai vulnerabile. Acestor li se alătură persoanele care suferă de afecţiuni cronice şi personalul medical.

Măsuri generale preventive:
1. Respectarea regulilor de igienă personală, igiena mâinilor și a tusei. Încăperea în care se izolează bolnavul trebuie să fie bine aerisită zilnic
2. Evitarea contactul apropiat cu persoanele bolnave.
3. Evitarea aglomerațiilor (mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive, etc.) deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate 4. Daca sunteți bolnav, este necesar să vă izolați acasă, nu mergeți la serviciu sau la școală și limitați contactul cu alte persoane.
5. Nu vizitați persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar
6. Vaccinarea anuală, înaintea începerii fiecărui sezon gripal. Vaccinarea trebuie efectuată în special de către persoanele aflate în grupele de risc.

 

Sursa foto: www.fivestaruc.com

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Analiza DWF: Halloween sau Sfântul Andrei? Care crezi că este interesul locuitorilor județului Cluj?

Halloween sau Sf. Andrei? Care crezi ca este interesul locuitorilor din judetul Cluj pentru cele doua sarbatori? An de an,...

Închide