inTurda.ro

Expozitie temporara la Muzeul de Istorie Turda

Expozitie temporara la Muzeul de Istorie Turda

Expozitie temporara la Muzeul de Istorie Turda
noiembrie 06
13:53 2013

Muzeul de Istorie Turda a introdus în ultima perioada mai multe expoziții tematice temporare. Ultima dintre ele, intitulată foarte sugestiv„Satul preistoric de la Săndulești”, este deschisă spre vizitare pâna în data de 18 februarie 2014.

Maniera de prezentare a expoziţiei este una interactivă,  susţinută de reconstituiri, reprezentări grafice și imagini din timpul cercetărilor arheologice, menite să sensibilizeze comunitatea locală și numai, faţă de valorile patrimoniului local.

Expozitia „Satul preistoric de la Sandulesti” Expozitia „Satul preistoric de la Sandulesti” Expozitia „Satul preistoric de la Sandulesti” Expozitia „Satul preistoric de la Sandulesti”

În anii 2005 – 2006, cu prilejul cercetărilor arheologice preventive pe tronsonul IIB2 al Autostrăzii Transilvania, în teritoriul comunei Săndulești, un colectiv științific de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj – Napoca și Muzeul de Istorie Turda a cercetat un sit preistoric pluristratificat. Într-o suprafață de 2957 m² au fost dezvelite 210 complexe arheologice (locuințe adâncite, morminte, gropi cu depuneri rituale, gropi de provizii, gropi de stâlpi) aparținând unor sate preistorice succesive.

Primele vestigii descoperite aparțin unei mici așezări aparținând neoliticului dezvoltat [grupul cu ceramică pictată Lumea Nouă-Cheile Turzii, 4900-4700 B. C.]. O comunitate mai consistentă ocupă acest platoul înalt în perioada eneoliticului final [cultura Coțofeni, 3000-2500 B. C.]. În epoca bronzului promontoriul este apărat dinspre vest cu șanț, val și palisadă și platoul devine o așezare fortificată, probabil în epoca mijlocie a bronzului [cultura Wietenberg, 1700 -1400/1350 B.C.]. Aceasta este epoca de maximă înflorire a așezării, nu o așezare sezonieră, ci un centru stabil și important din Podișul Transilvaniei.

Există însă și descoperiri aparținând epocii timpurii a bronzului [grupul Copăceni, 2200/1800 – 1700/1600 B. C.]. Locuirea de mai mică amploare continuă și în epoca târzie a bronzului [descoperiri de tip Deva – Bădeni, 1400/1350 – 1200/1150 B. C.]. Pe acelaşi platou, în special în nivelurile superioare s-a descoperit şi ceramică aparţinând epocii romane. Locuirea romană propriu-zisă se situează probabil spre vest, pe zona mai înaltă a platoului şi este în legătură cu cariera romană de la Sănduleşti şi cu apeductul care capta izvorul Copăcenilor şi alimenta cu apă oraşul Potaissa şi castrul roman.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Turdeanul Pașcalău Răzvan – Vicecampion European la 17 ani!

Unul dintre obiectivele publicației inTurda.ro este prezentarea rezultatelor deosebite pe care unii dintre turdeni au reușit să le obțină. Deși...

Închide