inTurda.ro

Sâncraiu – un sat din Transilvania, stațiune turistică internațională

Sâncraiu – un sat din Transilvania, stațiune turistică internațională

Sâncraiu – un sat din Transilvania, stațiune turistică internațională
noiembrie 16
15:42 2013

La recomandarea lui Alin Roșca am văzut un material video impresionant, despre un sat simplu din Transilvania, devenit o stațiune turistică internațională.

Sâncraiu este un „sat european”, așa ne anunță panoul montat pe marginea șoselei. Casele de aici sunt case taranesti, inalte, solide, bine intretinute, cu ferestre care parca ne dau binete prin florile asezate cu grija in spatele geamurilor. Aici este locul in care taranii au devenit oameni de afaceri. Ei au pus la punct un sistem care le aduce anual aproape 7.000 de turisti din Europa, Asia si America. Numarul vizitatorilor il copleseste pe cel al localnicilor, pentru ca la Sancraiu nu traiesc decat 1.850 de persoane.

Mai jos prezentam cateva dintre motivele reusitei acestei comune:
Sezon turistic, sase luni pe an

Fiecare sezon turistic tine din aprilie, pana in octombrie. In prezent exista peste 50 de pensiuni sunt la Sancraiu. Exista si o agentie de turism a comunei, care se ocupa cu promovarea turismului local. Asta inseamna, in primul rand, prezenta unui stand al comunei Sancraiu la cele mai importante targuri de turism din tara si din strainatate. Cu pliante si alte materiale informative. Sa afle lumea de comuna asta. Si sunt cate cinci-sase targuri serioase pe an la care sancraienii sunt prezenti cu oferta lor.

Reguli de buna purtare pentru localnici

Exista si un set de reguli pentru locuitorii comunei. Sa vedem cateva dintre punctele de baza – nimeni nu are voie sa lase liberi cainii pe ulite. Nici alte animale sau pasari de casa. Este interzisa parcarea utilajelor agricole pe domeniul public. Daca esti pe strada, trebuie sa arunci hartiile numai la cos, pentru ca au fost montate 100 de asemenea recipiente pentru gunoi. Daca ai felurite deseuri – de sticla, carton sau plastic – nu le tine acasa, ci pune-le in containerele amplasate pe drumurile publice. Localnicii si-au montat deja apometre, conform altei cerinte din partea autoritatilor. Lumea s-a racordat si la Internet, dar in acest caz a fost o treaba optionala. Nimeni nu are voie sa dea foc la fanete, pentru curatarea campului de resturile recoltei din anul precedent. Nu in ultimul rand, in fiecare primavara, localnicii ies la curatenia generala a comunei, asta insemnand, intre altele, decolmatarea santurilor si repararea podetelor. Fiecare din cele cinci sate ale comunei are cate o adunare generala anuala, la care lumea vine si isi spune pasurile sau ce vrea fiecare sa se imbunatateasca in satul lui. Propunerile sunt transmise apoi primarului, sa le puna in practica.

Comenzi pe Internet

Asocierea – acesta e cuvantul de ordine la Sancraiu, in privinta turismului. Localnicii au vrut sa aiba un sistem unitar. Toate pensiunile din comuna sunt legate intre ele prin agentia de turism, care le aduce clientii. Turistii din diverse tari trimit mesaje prin e-mail, in care solicita cazare la Sancraiu.

Taranii poligloti

Ultimii ani au insemnat profesionalizarea in turism pentru localnicii din Sancraiu. Au fost organizate cursuri de limba engleza si de management, sa stie oamenii cum sa-si gestioneze pensiunile. Oamenii au invatat limba engleza, asa ca nu mai e vreo problema de comunicare cu turistii straini.

Turisti la munca campului

O vacanta la Sancraiu inseamna, conform ofertei turistice, sa devii parte a comunitatii, fie si pentru cateva zile, cat stai acolo. Spre exemplu, te duci la munca campului, alaturi de gazdele tale. Participi si la treburile din gospodarie, inveti cum se face mancarea specifica zonei, dar la fel de bine poti sa lucrezi la razboiul de tesut, sa cosi, dar si sa sculptezi in lemn. Sunt destui mesteri in comuna care iti pot arata cateva din tainele meseriei lor. Oaspetii dornici de adrenalina au la dispozitie biciclete, daca vor sa dea o tura prin imprejurimi, dar exista si ghizi pentru excursii mai lungi, pana in inima Apusenilor. Poti inchiria o masina, pentru o calatorie solitara. Daca e iarna, te plimbi cu sania trasa de cai. O formatie locala da startul petrecerilor cu muzica si dans. A fost amenajata o sala pentru asemenea evenimente. Turistii vor sa cunoasca obiceiurile, dansurile, meseriile traditionale, retetele culinare, iata pe ce se bazeaza relatia dintre localnici si musafirii lor veniti din Franta, Italia, Danemarca, Argentina, SUA, Ungaria, China, Japonia. Si lista e lunga…

Related Articles

Citește articolul precedent:
Mircea Irimie – ales vicepresedinte al Consiliului National PC

COMUNICAT Deputatul PC Mircea Irimie, a fost ales cu unanimitate de voturi pentru functia de vicepresedinte al Consiliului National al...

Închide