inTurda.ro

Cheile Turzii – minunea de lângă Turda

Cheile Turzii – minunea de lângă Turda

Cheile Turzii – minunea de lângă Turda
noiembrie 17
17:18 2013

Turismul din zona Turda este de mult timp interesant pentru iubitorii de frumos, iar unul dintre motivele pentru care suntem în această fericită situație, este existența Cheilor Turzii. Cheile Turzii reprezintă cea mai pitorească, romantică și legendară minune a naturii pe care Dumnezeu a așezat-o lângă Turda.

Acest simbol al frumuseții și pitorescului apare atât în stema municipiului din secolele XVIII-XIX, cât și în stema municipiului din anul 1968 și în stema actuală.

Cheile Turzii - minunea de lângă Turda Cheile Turzii - minunea de lângă Turda

Cheile Turzii sunt o rezervație naturală complexă, înființată în anul 1938. Pe un teritoriu de aproximativ 324 ha, adăpostește importante valori botanice, zoologice, ecologice și speologice. Rezervația se întinde dealungul pârâului Haşdate pe o lungime de 1270m, cu pereți înalţi si abrupţi (diferența maximă de nivel este de 320m), turnuri, contraforturi, platouri carstice şi peşteri (aproximativ 60, 8 dintre ele depășind 20m).

Dacă străbatem cheile din aval spre amonte ne întâmpină panorama peretelui stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus pot fi admiraţi Pereţii cu Trepte, cu cel mai mare grohotiş la bază: Grohota Pădurii.

Zona este de asemenea un punct de atracție pentru alpiniștii din România. Cel mai îndrăgit de alpinişti este Peretele Uriaş, înalt de peste 200 m, alături de alte trasee importante. Cheile Turzii sunt o destinație perfectă și pentru iubitroii de sporturi montane, orientare turistică și activități recreative.

Arheologii au descoperit în peşterile din chei urmele adăposturilor omeneşti şi de animale. Săpăturile au scos la iveală resturi de mamifere din epoca cuprului, bronzului şi fierului. Rezervația se remarcă printr-o diversitate impresionantă din punct de vedere biologic, cercetătorii identificând peste 970 de specii de plante. Există de asemenea un portofoliu important de specii de animale, unele dintre ele ocrotite prin lege (specii de lilieci, fluturi, pești, reptile sau mamifere).

Cheile Turzii a dobândit, în anul 1938, statutul de rezervaţie naturală, şi este inclusă şi în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai importante monumente ale naturii din lume.

Cheile Turzii sunt accesibile ca și zonă de vizitat pe două variante de drum: fie prin comuna Mihai Viteazul, fie prin satul Săndulești. Coordonatele GPS pentru Cheile Turzii sunt: 46.56380 N, 23.68060 E. Pe vremuri erau trăsuri care duceau turiștii în zonă, acum e nevoie ca fiecare să se descurce pe cont propriu. Cel puțin deocamdată. Consiliul Județean Cluj a inițiat procedurile pentru înființarea unei Asociații care să se ocupe de managementul acestei rezervații naturale de o deosebită valoare. Să sperăm la o mai bună gestionare…

La intrarea pe defileul principal din Cheile Turzii, se cumpără bilet. Valoarea acestuia este 4 lei / persoană.

Cheile Turzii, minunea de lângă Turda, face parte dintre acele frumuseți ale României, nedescoperite încă în totalitate.

Cheile Turzii – minunea de lângă Turda - overview

Summary: Prezentul articol face parte dintr-o serie în care vom descrie principalele obiective turistice din zona noastră.

Tags
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Potaissa Turda, o noua victorie!

Potaissa Turda - Pandurii Tg. Jiu, scor final 27-26, dupa ce la pauza s-a intrat cu scor egal, 14-14. Hai...

Închide