inTurda.ro

Politica românească: epic fail, episodul X

Politica românească: epic fail, episodul X

Politica românească: epic fail, episodul X
decembrie 13
11:11 2013

Modificările făcute de parlamentari peste noapte Codului Penal pentru a proteja demnitarii de anchetele DNA şi ANI au determinat reprezentanţii unora dintre cele mai importante ambasade ale statelor europene în România să vină astăzi în Parlament pentru a cere explicaţii. În fața oficialilor Germaniei, Franței, Olandei și Marii Britanii, șeful Guvernului, domnul Ponta a afirmat: „Nu am știut de lege. Trebuie rediscutată.” Și are dreptate în ceea ce privește necesitatea rediscutării.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu îi cere preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să repună pe ordinea de zi modificările aduse Codului Penal, adăugând că nu a beneficiat de o informare completă şi îşi „asumă întreaga responsabilitate”. De asemenea, liderul PNL a spus că dacă legea va fi trimisă la reexaminare va propune tuturor parlamentarilor liberali să respingă prin vot „toate acele modificări care s-au adus Codului Penal şi care pot fi interpretate în sensul unei super-imunităţi”. Antonescu a precizat că nu a discutat cu Victor Ponta despre aceste modificări la Codul Penal înaintea votului, dar nici în ultimele zile. Credem că o minimă discuție se impunea, având în vedere importanța legii și efectele negative ale ei.

După semnalele externe extrem de negative din ultimele zile, inclusiv legate de Raportul pe Justiţie aşteptat în ianuarie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a cerut şi el o întâlnire cu deputaţii din Comisia Juridică şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea pentru a discuta subiectele controversate legate de Codul Penal. Legea a fost între timp reclamată la Curtea Constituţională atât de PDL cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, autor rarisim al unei sesizări pentru controlul de constituţionalitate al unui proiect de lege înainte de promulgare.

SUA, Olanda, Marea Britanie, Germania s-au numărat printre ţările care au reclamat în ultimele două zile derapajul deputaţilor, arătându-se şi prin semnale publice îngrijorate de o asemenea schimbare. La scurt timp, inclusiv liderul socialiştilor din Parlamentul European, grup politic din care face parte şi PSD, Hannes Swoboda, a anunţat că, în opinia sa, „legea contravine valorilor UE”.

Marţi, în plenul Camerei Deputaţilor s-a adoptat o modificare a Codului Penal prin care pe de o parte demnitarii – preşedinte, parlamentari, primari, consilier – au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici şi din atenţia DNA pentru infracţiuni în exerciţiul funcţiei, pe de altă parte le-au fost ridicate restricţiile care îi făceau pasibili de conflict de interese. Legea ar trebui revizuită în sensul de a încadra și demnitarii în anumite norme care să nu îi absolve de răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar descurcăreții demnitari români.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat modificările, anunţând că va retrimite proiectul de lege în Parlament, la reexaminare şi, dacă este necesar, şi la Curtea Constituţională.

Imaginea României este deja afectată. Credem însă că pasul înapoi pe care l-am făcut poate fi redimensionat în ochii Europei dacă politicienii români au bunul simț și dorința de a remedia problema. Majoritatea parlamentară este periculoasă pentru statul de drept. Așa se pare…

Related Articles

Citește articolul precedent:
Un nou premiu câștigat de Primăria Turda

Primăria Municipiului Turda a câștigat un nou premiu, după locul 2 obținut la Târgul Internațional de Investiții în luna noiembrie....

Închide