inTurda.ro

Un nou premiu câștigat de Primăria Turda

Un nou premiu câștigat de Primăria Turda

Un nou premiu câștigat de Primăria Turda
decembrie 13
10:32 2013

Primăria Municipiului Turda a câștigat un nou premiu, după locul 2 obținut la Târgul Internațional de Investiții în luna noiembrie.

La Brașov, la Concursul Naţional de Proiecte din Administraţia Publică Locală „Cele bune să se-adune”, ediția 2013, organizat de Revista Română de Administraţie Publică Locală, Primăria Municipiului Turda a câștigat Premiul pentru cel mai bun proiect la secțiunea Servicii Sociale – regiunea Nord-Vest. Primăria Turda s-a înscris în concurs cu proiectul „Centru Comunitar de Igienă și Sănătate Turda”. Anul trecut Primăria a câștigat în cadrul aceleiași gale Premiul de cel mai bun proiect de turism din România pentru modernizarea Salinei Turda.

Redăm mai jos comunicatul de presă din partea Primăriei Turda.

COMUNICAT DE PRESĂ 

Joi, 12 decembrie 2013, proiectul municipalității turdene „Centrul Comunitar de Igienă și Sănătate Turda” a câștigat premiul de cel mai bun proiect din domeniul Servicii Sociale – regiunea Nord-Vest, la Concursul Național de Proiecte din Administrația Publică Locală „Cele bune să se-adune”, ediția 2013, organizat de Revista Romană de Administrație Publică Locală.

Gala de decernare a premiilor a avut loc la Brașov, iar în concurs au fost înscrise proiecte aparținând primăriilor din toate colțurile țării. Proiectul a fost scris și implementat de către Serviciul Finanțări Externe și Relații Internaționale și în prezent se află în administrarea Serviciului Public de Asistență Socială.

Prezentare generală a proiectului

În cadrul Programului de Intervenţii Prioritare (PIP), Primăria Municipiului Turda, în parteneriat cu Grupul de inițiativă al romilor de pe strada Margaretelor, cartier Poiana – Turda, a obţinut de la Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai din comunitatea de romi de pe strada Margaretelor, din cartierul Poiana. Prin intermediul proiectului integrat „Centrul comunitar de igienă şi sănătate” s-a reabilitat o clădire cu o suprafaţă utilă de 202,81 mp, care găzduieşte acum un punct de tratament, o baie publică (cu duşuri şi toalete) şi o spălătorie de haine. Comunitatea locală beneficiază acum şi de servicii sociale şi medicale primare gratuite. Valoarea totală a investiţiei realizată în cadrul proiectului a fost de 111.645,73 Euro reprezentând finanţare FRDS, la care se adaugă o contribuţie locală în valoare de 12.374 Euro la realizarea proiectului, din care contribuţie de la bugetul local în valoare de 9.429 Euro şi contribuţie în muncă voluntară a membrilor comunităţii de romi în valoare de  2.945 Euro.

Rezultatele proiectului

De rezultatele proiectului „Centrul comunitar de igienă şi sănătate” au beneficiat peste 1.200 de locuitori ai comunităţii de romi din cartierul turdean Poiana. Prin activitatea desfășurată la Centrul Comunitar de Igienă și Sănătate s-a urmărit atât creșterea nivelului de confort al membrilor comunității cât și scăderea incidenţei bolilor cauzate de igiena precară, prin însușirea practicilor de igienă individuală și familială de către membrii comunității locale.

Ca rezultate pe termen lung s-a urmărit creşterea gradului de confort la nivelul comunităţii, formarea de conduite şi comportamente care să conducă la îmbunătăţirea stării de sănătate a membrilor comunităţii, îmbunătăţirea igienei la nivelul gospodăriilor şi a comunităţii, îmbunătăţirea stării de sănătate în rândul membrilor comunităţii, creşterea frecvenţei vizitelor la medicul de familie a membrilor comunităţii și o participare mai intensă şi activă la campaniile viitoare din domeniul sănătăţii.

Sustenabilitate și impactul proiectului

Proiectul are o continuitate foarte bună, Centrul Comunitar de Igienă și Sănătate fiind preluat după finalizarea implementării proiectului de către Serviciul Public de Asistență Socială. Se asigură astfel sustenabilitatea proiectului prin continuarea derulării de servicii sociale pentru membrii comunității de pe strada Margaretelor.

Pe lângă oferirea serviciilor de baie și spălătorie publică, personalul angajat al Centrului Comunitar de Igienă și Sănătate se implică activ în procesul de educare şi creare a unor deprinderi de menţinere a igienei şi sănătăţii, ţinând cont şi de particularităţile etniei din care fac parte beneficiarii proiectului. Membrii comunității de romi sunt sprijiniți într-unul dintre cele mai importante aspecte ale calității vieții umane: sănătatea personală și familială.

 

Felicitări întregii echipe care a conceput și implementat acest proiect, tuturor celor care au știut să continue activitatea.

 

Serviciul Finanțări Externe și Relații Internaționale

Primăria Municipiului Turda

Turda, 13 decembrie 2013 

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Potaissa Turda va întâlni echipa Steaua București

VINERI 13 decembrie 2013, de la ora 18.00, Potaissa Turda va întâlni echipa Steaua București, meciul contând pentru etapa a...

Închide