inTurda.ro

5 lucruri pe care fiecare turdean trebuie să le facă în 2014

 Breaking News

5 lucruri pe care fiecare turdean trebuie să le facă în 2014

5 lucruri pe care fiecare turdean trebuie să le facă în 2014
ianuarie 03
09:06 2014

1. Să vizitez cel puțin odată Salina Turda

Deși pare greu de crezut pentru cei care am vizitat deja Salina de zeci de ori, mai sunt mulți turdeni care nu ajuns niciodata acolo. Marea parte a locuitorilor din orașul nostru au vizitat-o doar înainte de modernizare, când sarea, hăurile adânci și efectele de sunet și lumină din sala ecourilor, erau singurele ingrediente de spectaculos. Acum lucrurile stau complet diferit. Să locuiești în orașul unui obiectiv turistic internațional și să nu îl vizitezi niciodată este un mare păcat. Provocarea noastră numărul unu este așadar să vizităm Salina Turda! Iar dacă tot mergem, să luăm și câțiva prieteni cu noi.

Salina Turda așteaptă vizita turdenilor... Salina Turda așteaptă vizita turdenilor...

2. Să particip la un meci de handbal al echipei AHC Potaissa Turda

Dintre mijloacele de promovare a orașului Turda, Salina Turda este secondată de o altă minune: echipa de handbal a orașului. Deși la începutul anului situația financiară era extrem de pesimistă, vorbindu-se chiar despre posibilitatea desființări clubului, Potaissa Turda a ajuns pe locul 2 în Liga Națională la Handbal Masculin, la egalitate de puncte cu campioana din ultimii ani, HCM Constanța. Dacă acesta nu este un motiv suficient pentru tine ca să cumperi un bilet ce costă în prezent doar 8 lei, vrem să îți spunem că atmosfera de la sala de sport „George Barițiu” este una incendiară. Plină ochi la fiecare meci, micuța sală pare locul perfect în care băieții din teren acompaniați sonor de turdenii prezenți, luptă pentru onoarea și mândria noastră. Jocul este din ce în ce mai spectaculos, existând frecvent momente care te fac să aplauzi în picioare. De aceea, te provocăm: în 2014, hai și tu la un meci de handbal.

Claudiu Dediu, unul dintre jucatorii spectaculosi Claudiu Dediu, unul dintre jucatorii spectaculosi

3. Să mănânc cel puțin o dată friptură de Turda

Friptura de Turda este, probabil, cel mai cunoscut produs gastronomic „patentat” la Turda. Cu o simplă căutare pe motorul de căutare google, descoperi o mulțime de surse de informare despre ceea ce ne reprezintă cu brio în lumea gastronomiei, dar pentru unii turdeni este încă, un necunoscut. Friptura de Turda își are originea cu trei secole în urmă, când îi însoţea pe străbunici în zi de târguri şi evenimente speciale ale cetăţii nu doar în vechea Potaissa, ci şi în Cluj şi până pe la Deva. Aşa o ştia toată lumea încă de pe atunci: friptura de Turda, acea bucată de carne fălindu-se cu slana rumenită ca suport şi şoricul ei tratat cu opăreală şi bine curăţat pentru gust. Azi mai găsim friptura de Turda la Restaurantul Marele Alb și la evenimentele organizate de Asociația SlowFood Turda. Ce am găsit foarte interesant este site-ul www.fripturadeturda.ro, care aparține restaurantului Marele Alb. Pentru rețetă dați click aici, pentru secrete de preparare dați click aici. Înainte să trecem la provocarea numărul 4, vă dorim Poftă Bună!

www,fripturadeturda.ro www,fripturadeturda.ro

4. Să aflu cel puțin un lucru nou despre Turda

Istoria milenară a municipiului nostru a contribuit la formarea unui patrimoniu imens de informații, tradiții și obiceiuri. Turda și zonele din împrejurimi sunt pline de valori istorice pe care timpul o să le îngroape dacă noi ne pierdem interesul pentru a le descoperi. Toate aceste lucruri constituie o bogăție pe care ar trebui să o exploatăm la maxim fiecare dintre noi. Câteva idei concrete pe care vi le recomandăm: citiți cărțile de istorie despre Turda (cu un abonament la Biblioteca Municipală Teodor Murășanu poți ajunge ușor la informație), vizitați site-urile: www.turdaturism.ro, www.turisminturda.ro și www.turdeni.ro.

Descopera (orasul salinei) Turda! Descopera (orasul salinei) Turda!

5. Să fac cel puțin un gest de promovare a Turzii și a valorilor ei

Credem că fiecare dintre noi poate contribui la promovarea orașului. Cea mai mare valoare a Turzii sunt oamenii de aici, noi toți, care prin talentele și capacitățile noastre ne putem implica în a da un plus de valoare la imaginea orașului în exterior. Promovarea poate fi foarte diferită: de la gesturi simple precum curățenia din fața casei sau a blocului, atenția la comportamentul civic al nostru și al celor din jur, la acțiuni concrete precum a spune o vorbă bună despre Turda, a informa un turist „rătăcit”, a distribui o fotografie reușită cu orașul pe rețeaua de socializare pe care o folosim, etc. Publicația inTurda.ro vrea să felicite în acest sens grupul de Facebook I love Turda, pagina FanTurda și Fundația Doriana, inițiatori ai proiectului „Turda în imagini”. Încheim provocarea numărul 5 dorindu-vă spor la treabă!

Un oras frumos. Il promovezi? Un oras frumos. Il promovezi?

Așteptăm ideile voastre pentru anul 2014. Ce credeți că ar trebui să facă fiecare turdean anul acesta? Vă dorim tuturor un an 2014 plin de realizări și bucurii!

Related Articles

Citește articolul precedent:
Cum arată cele mai vizionate video cu Salina Turda

Salina Turda a atras atenția în presa națională și internațională iar turiștii continuă să vină în număr mare. Mulți sunt...

Închide