inTurda.ro

Mircea Irimie a vorbit in Parlament despre rata natalitatii, gradinite, tineri si familii

Mircea Irimie a vorbit in Parlament despre rata natalitatii, gradinite, tineri si familii

Mircea Irimie a vorbit in Parlament despre rata natalitatii, gradinite, tineri si familii
februarie 18
13:21 2014

Astazi, 18 februarie 2014, Deputatul turdean Mircea Irimie, a prezentat in plenul Parlamentului, o declaratie politica referitoare la opinia sa privind declinul demografic pe care tara noastra l-a inregistrat in ultimii ani.

Redam mai jos continutul acestei declaratii:

„Rata natalității aproape înjumătățită față de anii 80”

Institutului Național de Statistică, în baza datelor disponibile privind evoluția anuală a natalității, mortalității și a speranței de viață în România, prezintă scăderea aproape constantă a ratei natalităţii din 1989 si până în prezent, asociată cu o tendinţă de creştere a ratei mortalităţii.

Conform prognozei elaborate de către Institutul Naţional de Statistică, ţara noastră va înregistra în următorii 30 de ani, un puternic declin demografic care va afecta toate judeţele tării. De remarcat este faptul că nu scăderea în sine a numărului populaţiei este îngrijorătoare ci faptul că acestei tendinţe i se asociază o degradare continuă a structurii pe vârste, datorită procesului de îmbătrânire a populaţiei ceea ce semnifică faptul că grupele tinere de vârstă se vor diminua, în schimb cele înaintate în vârstă vor creşte.

Există multe prognoze internaţionale sumbre, care consideră că România va fi printre primele ţări care vor dispărea sau în cel mai fericit caz, populaţia se va înjumătăţi în câteva decade. Cert este faptul că toate studiile efectuate, avertizează asupra faptului că românii sunt tot mai puţini.

Lipsa unor politici în domeniul familial şi criza economica, care a determinat migraţia tinerilor în străinătate, au determinat scăderea drastică şi îngrijorătoare a natalităţii în ţara noastră.
Remarcăm dependenţa natalităţii de situaţia economică în tări precum Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda, care au înregistrat pe perioada crizei economice o scădere dramatică a numărului de naşteri.

Schimbările demografice la care asistăm în ultimele decenii constituie o preocupare tot mai intensă la nivel european şi mondial, factorii de decizie de la cele mai înalte nivele devenind conştienţi de amploarea acestor fenomene şi de importanţa cunoaşterii lor.

În multe ţări europene cu fertilitate scăzută, guvernele au iniţiat politici pronataliste care încurajează creşterea natalităţii, pentru că apare ca şi evident faptul că în definirea şi structura oricărei strategii de dezvoltare durabilă, populaţia este elementul central şi din această perspectivă, una din componentele strategiei trebuie să fie stoparea derapajului demografic.

Prin intermediul proiectărilor de populaţie, s-a ajuns la concluzia că redresarea fertilităţii este soluţia viabilă şi capabilă să conducă la ameliorarea şi la stoparea declinului demografic în viitor.

Viziunile realiste asupra dezvoltării economice şi sociale ale României, pe termen mediu şi lung, includ măsuri menite să stopeze derapajul demografic şi să crească rata fertilităţii.

Soluţiile presupun existenţa unui număr suficient de grădiniţe cu orar prelungit (care ar permite femeilor să lucreze); înfiinţarea grădiniţelor şi a creşelor de către angajator ca o soluţie optimă pentru părinţii care vor să fie mai aproape de copiii lor; un program de lucru flexibil pentru părinţi în scopul gestionării eficiente a timpului petrecut alături de copii şi în familie, facilitarea accesului tinerilor la locuinţe, preţul terenului pentru construirea unor locuinţe, programe de dezvoltare rurală, extinderea reţelelor moderne de drumuri şi sistemele de telecomunicaţii, care vor îmbunătăţi anumite aspecte importante (accesul la educaţie, baby-sitting, cultură, etc), creşterea accesului şi calităţii serviciilor de sănătate a reproducerii, inclusiv de planificare familială, creşterea alocaţiei acordată copiilor şi a indemnizaţiei alocată părinţilor iar în cazul în care părinţii aleg să se întoarcă la servici, scurtând astfel perioada de maternitate respectiv paternitate, această indemnizaţie să fie acordată bunicilor în a căror grijă rămân copiii.

Deputat PC,
Mircea Vicenţiu Irimie

Related Articles

Citește articolul precedent:
Tudor Ștefănie: scrisoare de mulțumire adresată sponsorilor evenimentului „Carnaval pe Gheața”

Scrisoare de mulţumire,            Doresc să îmi exprim public recunoştinţa faţă de disponibilitatea şi generozitatea sponsorilor Hasit România, Compania de...

Închide