inTurda.ro

Finalizarea proiectului privind îmbunătăţirea dotării bazelor pentru Situaţii de Urgenţă

Finalizarea proiectului privind îmbunătăţirea dotării bazelor pentru Situaţii de Urgenţă

Finalizarea proiectului privind îmbunătăţirea dotării bazelor pentru Situaţii de Urgenţă
martie 13
06:49 2014

Ieri, 12 martie 2014, la sediul Consiliului Judeţean Cluj a avut loc conferinţa interjudeţeană organizată cu ocazia finalizării proiectului „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a II-a”. Astfel, în cadrul celei de-a doua etape a proiectului au fost achiziţionate 6 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 6 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă de capacitate medie.

Echipamentele achiziţionate, în valoare de 7.978.000 lei fără TVA, au fost distribuite celor 6 Inspectorate Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din Regiunea Nord-Vest: I.S.U. Cluj, I.S.U. Bihor, I.S.U. Bistriţa-Năsăud, I.S.U. Maramureş, I.S.U. Satu Mare şi I.S.U. Sălaj.

 Urmează ca în etapa următoare a proiectului să mai aducem în curtea celor şase inspectorate speciale încă şase autospeciale pentru lucru la înălţime, câte o autoscară pentru fiecare judeţ. Aceste echipamente moderne şi performante, a căror lipsă este o problemă prioritară, vor contribui cu siguranţă, la îmbunătăţirea nivelului tehnic şi a gradului de performanţă a serviciilor publice judeţene de urgenţă, cu consecinţe imediate în ceea ce priveşte capacitatea de a asigura salvarea vieţilor şi a bunurilor materiale ale locuitorilor din întreaga regiune”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan.

Dintre proiectele de viitor care vor putea contribui la îmbunătăţirea bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă se are totodată în vedere şi înfiinţarea unui poligon de antrenament regional, reabilitarea unor clădiri în care vor fi depozitate echipamentele necesare în cazul intervenţiilor de urgenţă, punerea în funcţiune a heliportului şi folosirea unui aparat de intervenţie pentru cazurile de urgenţă.

Reamintim faptul că contractul de finanţare pentru proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a II-a” a fost semnat în data de 7 iunie 2012, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Acest contract a fost semnat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”, în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de urgenţă la nivelul Regiunii Nord-Vest prin creşterea capacităţii de răspuns adecvat situaţiilor de urgenţă şi prin sporirea gradului de siguranţă şi sănătate a cetăţenilor.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat de către unităţile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă în scopul ridicării capacităţii de acţiune şi reacţie adecvată a centrelor judeţene pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentelor de urgenţă;
  • Îmbunătăţirea nivelului tehnic şi de performanţă a serviciilor publice judeţene de urgenţă din Regiunea Nord-Vest prin achiziţionarea de echipamente specifice moderne, eficiente şi performante;
  • Consolidarea capacităţii de colaborare şi conlucrare operaţională între centrele judeţene de urgenţă din cadrul Regiunii Nord-Vest precum şi a centrului regional/centrelor judeţene cu cele din judeţele limitrofe în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei, salvgardării vieţii, proprietăţii şi bunurilor.

Rezultatele estimate ale proiectului:

–  12 de autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă:

–  6 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă;

–  6 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă;

–   reducerea timpul mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie la locul accidentelor/ dezastrelor până la 16’ în zonele rurale şi 8’ în zonele urbane.

Valoarea totală a proiectului a cărui durată de implementare este de 23 de luni, este de 10.108.356,00 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 7.988.862,00 lei.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Clujeanca Ioana Guruță, un nume nou între interpreții din Cluj

Ioana Guruță este un nume nou în muzica românească. Interpreta are un background care se leagă și de Cluj. Ioana...

Închide