inTurda.ro

Povestea echipei de handbal Potaissa Turda, spusă de Președintele Sâsâeac

Povestea echipei de handbal Potaissa Turda, spusă de Președintele Sâsâeac

Povestea echipei de handbal Potaissa Turda, spusă de Președintele Sâsâeac
martie 17
10:54 2014

ProSport prezintă povestea echipei de handbal Potaissa Turda, spusă de unul dintre inițiatorii proiectului, Flaviu Sâsâeac, Președintele echipei.

Potaissa Turda a ajuns, în mai puţin de 5 ani, de la amatorism la lupta pentru titlu, cu un buget cu care o echipă de fotbal putea să spere cel mult la Liga a II-a. O echipă dintr-un oraş cu 43.000 de locuitori demostrează că se poate face performanţă, cu bani puţini, dar bine calculaţi. Turda este cea mai mică localitate din România care luptă să devină campioană. Întreg proiectul handbalistic însumează 550.000 de euro

Fotbalul nu mai este singurul sport care poate aduce în România capital de imagine, adepţi, performanţă sau recunoaştere naţională. De acest lucru şi-au dat seama o mână de oameni cu putere de decizie din Turda. Oraşul aflat la jumătate de oră de mers cu maşina de la Cluj a devenit cunoscut nu doar pentru salină, ci şi pentru echipa de handbal masculin. Potaissa Turda este de trei sezoane revelaţia campionatului. Preşedintele Flaviu Sâsâeac este unul dintre cei care au inventat „Fenomenul Potaissa Turda“ şi l-a convins pe primarul din Turda să trimită bani şi pentru handbal, nu doar spre fotbal, în 2009. Acum, Potaissa Turda e pe locul 2 în Liga Naţională, în timp ce echipa de fotbal FC Arieşul Turda, câştigătoare a Cupei României în 1961, se pierde undeva în Liga a III-a, fiind penultima din serie. „În 2003 am devenit preşedinte, la 21 de ani, iar în 2009 primarul Tudor Ştefănie l-a rugat pe Horaţiu Gal să revină la Turda. E cel mai mare nume din handbalul turdean. Antrenase la Poli şi în Germania şi jucase în echipă cu Buligan sau Dedu. A venit la un meci şi m-a întrebat ce vreau să fac. Mi-a spus că se întoarce cu condiţia să-i prezint un proiect viabil“, povesteşte Sâsâeac momentul în care handbalul nu s-a mai făcut doar de plăcere la Turda.  Proiectul tânărului preşedinte, din 2009, l-a impresionat pe antrenor. Astăzi, Sâsâeac spune că planurile i-au fost date peste cap. Performanţele au fost atinse mai repede decât era plănuit: „I-am prezentat un proiect pe termen scurt, mediu şi lung. Pe termen scurt însemna să creăm o echipă competitivă de Liga a II-a şi trei grupe de juniori, pe termen mediu ne propuneam îmbunătăţirea performanţelor şi cinci grupe de juniori, iar pe termen lung medalii la juniori şi promovarea în Liga Naţională, adică în 4 sau 5 ani“.

„Aduceam bani de acasă pentru arbitri“
Sâsâeac era implicat în handbalul turdean din 2000. Totul se făcea însă la nivel de amatorism. Se refăcuse o echipă, înscrisă în Liga a III-a, care juca în curtea unui liceu, în aer liber, fără bani, doar din dorinţa câtorva foşti handbalişti. „În 2000 s-a reînfiinţat echipa cu ajutorul unor oameni de afaceri. Grupele de juniori se desfiinţaseră, iar noi am format o echipă în Liga a III-a. S-a turnat bitum în curtea actualului liceu «Liviu Rebreanu», s-a făcut o tribună metalică şi acolo s-a jucat handbal. S-au jucat meciuri oficiale, pe orice vreme, în aer liber. Între 2000 şi 2005 toţi jucam din plăcere. Achitam baremul de arbitri şi deplasările din banii noştri“, îşi aminteşte preşedintele care conduce şi o firmă de avocatură din Cluj.

450 de copii la selecţie
Cam de la acest nivel s-a plecat la Turda, iar Sâsâeac şi Gal îşi propuneau să renunţe total la amatorism şi să facă performanţă, într-un oraş în care handbalul fusese de mult uitat. Primul pas: selecţia. „Am mers în şcolile din Turda, în toatea clasele, de la clasa a III-a până la clasa a VIII-a şi am întrebat cine vrea să facă handbal. Era o dorinţă incredibilă de a face sport în rândul copiilor. Existau doar fotbal şi volei. La preselecţie au venit 450 de copii, iar sala avea 100 de locuri. N-am avut unde să-i băgăm pe toţi“, îşi aminteşte Sâsâeac.

Tot atunci s-a format şi echipa mare. Aici meritul a fost al lui Horaţiu Gal, ajuns între timp unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din ţară. „Antrenorul a adus jucători alungaţi de alţii în care el a crezut. Este unul dintre cei mai buni tehnicieni din ţară şi de aceea este dorit şi la echipa naţională. Câmpan a ajuns deja în lotul naţional, Savic e cel mai bun apărător din România, Dediu a ajuns de la 9-10 minute jucate pe meci la 60 de minute şi a luat şi titlul de golgheter“, spune preşedintele Potaissei.

Statutul de revelaţie le-a adus bani de la TV
Echipa a promovat la doi ani după ce „proiectul Potaisa“ a fost pus pe foaie şi nu a făcut-o oricum. Turdenii au bătut tot în liga secundă. „În 2011 am promovat în Liga Naţională, câştigând toate meciurile“, se mândreşte Sâsâeac, care spune că nici atunci bugetul n-a fost unul impresionant: „În anul promovării am primit 750.000 de lei, în condiţiile în care alte echipe care nu au promovat au avut 2,8 miliarde de lei buget“. Liga Naţională a însemnat nu doar un vis realizat pentru turdeni, ci şi bani în plus din drepturile tv. „Noi am fost în fiecare sezon revelaţie. În primul sezon am terminat pe locul 8, în al doilea pe 5 şi acum suntem pe 2. Mai mult, jucăm un handbal spectaculos şi asta ne-a adus televizări în ore de audienţă maximă. Automat şi bani. Anul trecut am primit 15.000 de lei. În plus, în 3 zile la Cupa Ligii ne-am făcut o publicitate pe care dacă era să o cumpărăm ne-ar fi costat 55.000 de euro. Asta atrage sponsori. De exemplu, a venit într-o zi un domn şi a spus că vrea să dea 10.000 de euro pentru echipă“, explică Sâsâeac.

550.000 de euro pentru locul 2
În acest moment, Potaissa Turda este pe locul doi, după HCM Constanţa, echipa care a dominat handbalul masculin în ultimul deceniu. Dacă s-ar face însă un clasament al bugetelor, turdenii ar fi pe penultimul loc, spune Sâsâeac: „Am făcut performanţă cu bani puţini. Avem un buget de 550.000 de euro. Echipele din primele şase locuri în campionat au bugete de cel puţin un milion de euro. Avem al doilea cel mai mic buget din Liga Naţională“.

Modalitatea de finanţare a echipei este simplă. Consiliul Local acoperă în mare parte bugetul pentru că deţine 98 la sută din acţiuni, iar restul banilor vin din sponsorizări, drepturi tv şi vânzarea de bilete.„A fost greu până când am găsit o modalitate legală de finanţare. Răsplătim comunitatea. Fiecare turdean care plăteşte taxe şi impozite poate să vină să vadă în ce se investesc acei bani. Mai câştigăm 3.000 de lei pe meci, din vânzarea biletelor. Sunt practic tot bani de la comunitate. Biletele se epuizează în 2-3 ore“, spune preşedintele Potaisei.

10.000 de lei, cel mai mare salariu
Flaviu Sâsâeac spune că sportul ar fi mort fără susţinerea autorităţilor, dar că Primăriile trebuie susţinute la rândul lor. Preşedintele Potaissei îşi aminteşte că inclusiv el a adus bani de acasă, la început. „Nu se poate face performanţă fără bani publici, dar trebuie să existe un echilibru cu banii care vin din sectorul privat. Aşa e şi în fotbal. Sunt puţini oameni care fac performanţă doar din banii lor. La început am intrat cu bani şi eu şi antrenorul, părinţii copiilor sau oameni care au vrut să ajute echipa“, spune Sâsâeac, care nu crede că un buget impresionant garantează neapărat reuşita în sport: „Banii aduc performanţă dacă sunt investiţi cu cap. Puteam aduce staruri care să nu joace nimic, dar n-am făcut-o“.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului Turda pe acest an este de aproximativ 81 de milioane de lei
Potaissa Turda cheltuie lunar 100.000 de lei pentru salariile tuturor jucătorilor, cam cât câştigă un titular de la Steaua, în Liga I de fotbal. „Cel mai mare salariu la noi e de 10.000 de lei pe lună. Jucătorii şi-au făcut însă PFA-uri şi această variantă e bună din punct de vedere al impozitelor. Plăteşte sportivul. Noi oferim în schimb seriozitate. Avem cheltuieli şi cu grupele de copii. Avem 150 de copii. Părinţii lor plătesc deja la stat taxe şi impozite şi nu mai putem să le cerem să plătească şi pentru copii“, explică Sâsâeac.

„Nu investiţi doar în fotbal!“
Oficialul Potaissei spune că nu are nimic împotrivă cu investiţiile din fotbal, dar explică de ce unele comunităţi ar trebui să se orienteze şi către alte sporturi, unde pot atinge mai uşor performanţa, cu bani mai puţini. „O prezenţă în Cupele Europene în al doilea sport ca popularitate din România ar fi o performanţă mare pentru Turda. Fiecare comunitate ar trebui să se orienteze spre sportul în care poate face performanţă. Nu trebuie investit doar în fotbal. La nivel fotbalistic, Turda poate susţine cel mult o echipă de Liga a II-a. Întrebarea este dacă doreşte comunitatea o echipă de fotbal în ligile inferioare sau o echipă de handbal care să facă performanţă“, spune Sâsâeac care explică şi că handbalul a devenit un fenomen social la Turda. „Deşi locuitorii Turzii nu au o stare materială foarte bună, la final de săptămână sunt prezenţi în sală pentru a susţine echipa de handbal. Simt nevoia să se delecteze“, încheie Flaviu Sâsâeac.

15.000 de lei a primit Potaissa de la Digisport, fiind cea mai televizată echipă din Liga I

3.000 de lei câştigă clubul Potaissa din vânzarea biletelor, la fiecare partidă

100 de mii de lei este bugetul lunar pentru salarii la Potaissa, puţin peste 20.000 de euro

 

Sursa: Vlad Măcicăşan & Ioan Arion / www.ProSport.ro

Related Articles

Citește articolul precedent:
Primul concurs din noul sezon competitional pentru Clubul de dans sportiv Potaissa Turda

Primul concurs din noul sezon competitional 2014, la care au participat sportivii clubului de dans sportiv Potaissa Turda a fost...

Închide