inTurda.ro

Salvarea pădurilor şi replantarea zonelor defrişate abuziv

Salvarea pădurilor şi replantarea zonelor defrişate abuziv

Salvarea pădurilor şi replantarea zonelor defrişate abuziv
martie 19
07:32 2014

DECLARAŢIE POLITICĂ

Salvarea pădurilor şi replantarea zonelor defrişate abuziv

 

Codrul-i frate cu românul, aşa spune o zicală a poporului nostru. Nu ştiu câţi dintre domniile voastre cunosc faptul că în această perioadă ne aflăm în luna pădurii, care începe pe 15 martie şi se va încheia pe 15 aprilie.

Mi-am propus astăzi să vă reţin atenţia cu un subiect care nu este inclus pe agenda publică deoarece este unul din subiectele sensibile ale României, situaţia pădurilor, după Conferinţa Naţiunilor Unite din 1992 acestea  sunt considerate cel mai valoros bun al umanităţii. România avea în 1800 aproximativ 8.500mii ha de pădure, în 2011 suprafaţa împădurită era de 6.519 de ha, adică 27% din suprafaţa ţării, ocupând astfel la nivel european locul 13, poziţie ce ne situează cu 5,1 procente sub media europeană de 32,4% de suprafaţă împădurită. Statistic vorbind  procentul pare consistent, însă fenomenul tăierilor ilegale s-a agravat, conform raportului Greenpeaces din 2013, numărul cazurilor de defrişări ilegale înregistrate de către autorităţi a crescut într-un mod îngrijorător de la 30 pe zi în perioada 2009-2011, la  53 de tăieri ilegale pe zi, în momentul de faţă, mai concret 3 ha de pădure se taie pe oră în România.

În acelaşi registru al evenimentelor silvice, nu pot ignora faptul că judeţul Cluj se află pe locul 10 la nivel naţional privind tăierile masive de masă lemnoasă, astfel 1.000 de ha de pădure au dispărut, cuantificând o pagubă  de 345.144 mc lemn în valoare de 54,7 milioane de lei, în timp ce sancţiunile aplicate sunt în valoare de 7.000 lei, se arată într-un raport al Curţii de Conturi din 2013, acestea reprezentând pagubele  materiale palpabile, însă pe lângă acestea avem de-a face cu posibilitatea distrugerii a milioane de metrii cubi de oxigen  şi bineînţeles distrugerea unei relaţii  extraordinare de integrate a ecosistemelor naturale.

Este drept că USL a încercat rezolvarea problemei defrişărilor ilegale prin introducerea Noului Cod Silvic, dar şi prin mărirea sumelor destinate împăduriri terenurilor degradate şi prin crearea perdelelor  forestiere în zonele deşertificării, însă problema necesită mai multă atenţie din partea clasei politice cât şi din partea cetăţenilor, educaţia civică poate stopa acestă hemoragie internă a plămânului verde.

În concluzie, în luna pădurii atrag atenţia că situaţia pădurilor la nivel mondial este alarmantă, 80% din pădurile lumii sunt degradate sau distruse, fiind una din principalele probleme ale fenomenului  îngrijorător de schimbarea climatică. România încă deţine una din cele mai preţioase resurse naturale ce nu trebuie irosită, ba din contră protejată  deoarece epuizarea acesteia poate face din România o ţară vulnerabilă  din punct de vedere cilmatic, economic si al biodiversităţii. Ca toate acestea să nu se întâmple, voi acţiona în direcţia sprijinirii guvernului pentru identificarea problemelor ce viciază întregul sistem şi pentru îndreptarea carenţelor existente în legislaţie, datorată lipsei de viziune pe termen mediu şi lung a guvernelor precedente, care nu şi–au asumat principiile gestionării durabile în beneficiul generaţiei prezente, dar mai ales fără a compromite generaţia viitoare.

                                       Deputat Micea-Vicenţiu IRIMIE

                                                              Colegiul 8, Cluj-Napoca

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Turda – oraș turistic. Despre evoluția locurilor de cazare la Turda în ultimii 4 ani

Conceptul „Turda - oraș turistic” începe să prindă contur. Dacă în urmă cu câțiva ani (înainte de modernizarea Salinei Turda)...

Închide