inTurda.ro

Mircea Irimie a vorbit în Camera Deputaților despre medicamentele compensate

Mircea Irimie a vorbit în Camera Deputaților despre medicamentele compensate

Mircea Irimie a vorbit în Camera Deputaților despre medicamentele compensate
aprilie 01
07:11 2014

Ieri, 31 martie 2014, in urma motiunii depuse de PNL in ceea ce priveste actualizarea listei de medicamente compensate, d-nul deputat Mircea Irimie, s-a adresat in Camera Deputatilor, Ministrului Sanatatii si Familiei, d-nul Nicolae Banicioiu, fostului Ministru al Sanatatii si Familiei, d-nul Eugen Nicolaescu si Secretarului de Stat in acelasi minister, d-nul Razvan Vulcanescu, cu mesajul de mai jos:

 

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Domnule Ministru al Sanatatii,

Stimati colegi,

 

Ma aflu astazi in fata dumneavoastra in calitate de membru al Comisiei de Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, comisia de specialitate care alaturi de Comisia de Sanatate a Senatului, l-a audiat pe domnul ministru Banicioiu inainte de investire.

Atat atunci cat si acum, domnul ministru Banicioiu a aratat cele mai bune intentii de continuarea proiectelor anterior initiate, care vin in sprijinul bolnavilor si care din motive numai de domnul fost ministru Nicolaescu cunoscute, nu au fost implementate.

Este cel puțin nedrept ca, la nicio lună de la investire, să se aducă acuzații gratuite unui ministru, pentru că nu a actualizat lista medicamentelor compensate, câtă vreme guvernele anterioare nu au inițiat niciun demers în acest sens iar domnul ministru Nicolaescu si-a auto asumat termene pe care in repetate randuri, nici dansul nu le-a respectat.

Nu putem insa vorbi de introducerea unor molecule noi fara a tine cont de urmatoarele aspecte:

  1. Consumul de medicamente în România a crescut an de an, fără a se inregistra o imbunatatire a indicatorilor de sănătate de unde rezulta necesitatea scoaterii de pe Lista a medicamentelor neeficiente concomitent cu introducerea celor noi.
  2. Aplicarea unui calcul diferentiat al taxei de claw-back intre medicamentele generice si cele inovative care sa minimizeze impactul financiar pe care producatorii de medicamente generice l-ar suporta la introducerea pe Lista a moleculelor, care in proportie de 90% sunt inovative. Astfel nu vor exista discontinuitati in aprovizionarea cu medicamente ieftine, care dau pretul de referinta.
  3. Sustenabilitate financiara. Domnul fost ministru Nicolaescu, printre altele si contabil, vorbeste de „impact zero” pe un proiect de act normativ pe care l-a lasat „la cheie”. Cum se poate estima un impact zero atunci cand vorbesti de 130 medicamente preponderent inovative, a caror pret daca ar fi calculat la minimul european tot ar pune o presiune de aproximativ 700 mil. lei asupra bugetului Ministerului Sanatatii si al Casei de Asigurari de Sanatate in 2014?

Doamnelor și domnilor,

Vreau să mă refer la data de 01 aprilie, termenul de punere în aplicare a Listei asumat de catre domnul fost ministru Nicolaescu.Știți de câte ori a fost amânat termenul de aplicare a listei in decursul celor 15 luni de mandat al domnului Nicolaescu? De 4 ori. De ce ? Datorită faptului că, inclusiv domnul fost ministru Nicolăescu care afirma cu tărie că nu sunt influențe financiare, nu a fost sigur de acest lucru. Afirmațiile Domniei Sale au fost permanent contrazise de Casa Națională de Asigurări Naționale de Sănătate, condusă tot de un coleg de partid al domnului Nicolaescu care a dat dovada de mult mai mult profesionalismsi mai putin populism. Ultimul termen, cel de 1 aprilie, a fost stabilit strategic, cu scop politic pentru a specula în folosul propriu încercarea succesorului de a fundamenta temeinic introducerea Listei noi.

Dacă s-ar fi actualizat anual Lista, impactul total estimat la aproximativ 10% din valorea medicamentelor compensate s-ar fi distribuit pe 5 ani, iar impactul anual ar fi fost de maximum 2%, procent acceptabil si sustenabil într-o creștere anuală de buget. Astfel, s-ar fi asigurat accesul pacienților la terapii moderne, eficiente și salvatoare a  multor vieți.

Tinand cont de toate aceste aspecte, consider ca domnul ministru Banicioiu da dovada de responsabilitate si inainte de a lua o hotarare de o asemenea amploare, doreste sa identifice adevaratele consecinte ale deciziei, adevaratul impact financiar si adevaratele metode prin care sa rezolve problemele reale de sanatate ale romanilor.

 

Deputat de Turda al Partidului Conservator,

Membru in Comisia de Sanatate si Familie,

Mircea Vicentiu Irimie

Related Articles

Citește articolul precedent:
Trupa The Lads va concerta joi, în deschiderea meciului de handbal dintre Potaissa și Baia Mare

Suntem bucurosi sa va anuntam ca Joi, 3 aprilie 2014, trupa turdeană The Lads va sustine un scurt concert care este programat...

Închide