inTurda.ro

Primarul Tudor Ștefănie a vorbit în Consiliul Local despre situația Spitalului Municipal Turda

Primarul Tudor Ștefănie a vorbit în Consiliul Local despre situația Spitalului Municipal Turda

Primarul Tudor Ștefănie a vorbit în Consiliul Local despre situația Spitalului Municipal Turda
aprilie 10
08:44 2014

Primarul Tudor Ștefănie a arătat că îi pasă de situația Spitalului Municipal. În ședința extraordinară a Consiliului Local Turda, care a avut loc săptămâna aceasta, edilul șef a prezentat în detaliu informații despre datoriile spitalului, legislația care stabilește modul de funcționare și pașii care trebuie făcuți pentru redresarea economică a instituției.

În intervenția lui, domnul Ștefănie a precizat faptul că managerul spitalului, domnul Grumaz Vasile, nu s-a prezentat la întâlnirea cu comisiile de specialitate, stabilită în ședința de CL din luna martie, și nici nu a pus la dispoziția executivului un raport scris despre situația exactă în care instituția pe care o conduce se află. Deși reprezentanții PNL au afirmat în multe rânduri că Primăria nu se implică suficient, atitudinea managerului (PNL-ist și el) denotă cel puțin lipsa dorinței de colaborare.

Dintre cauzele care au dus la acumularea datoriilor la spital, Tudor Ștefănie a menționat și reducerea de către Ministerul Sănătății a numărului de paturi cu 90 de locuri, în anul 2011, reducere care ne-a retrogradat în categoria spitalelor de rang 4. În traducere liberă, nu mai putem deconta la Casa Națională de Asigurări de Sănătate 100% din cheltuieli, ci doar 75%. O altă problemă este faptul că doar aproximativ 60% dintre pacienții tratați au beneficiat de servicii medicale subvenționate prin CNAS.

Acreditarea spitalului turdean a fost un alt subiect pe care Tudor Ștefănie la dezbătut. O informație foarte interesantă, care pune din nou un semn de întrebare în dreptul managerului, este faptul că spitalul nu a reușit să se încadreze în termenul de acreditare al procedurilor! Aici nu era vorba de bani sau datorii, erau niște proceduri interne de funcționare pe care managerul și subalternii lui trebuiau să le întocmească. Termenul de acreditare pentru cele 2 etape (proceduri și baza fizică – dotări și servicii medicale) este decembrie 2015.

Spitalul turdean a primit o „gură de aer” în urma rectificării bugetare aprobată în ședința de Consiliu Local în urma unor sume care provin de la Consiliul Județean Cluj. 690.000 lei au fost aprobați: 440.000 pentru lucrări de reparații și 250.000 lei pentru plata utilităților. Datoriile totale se ridica la suma de 2.000.000 lei.

Primarul turdean este încrezător și afirmă că Spitalul Turda nu se va închide. Pentru ca afirmația aceasta să fie o realitatea, edilul șef al Turzii așteaptă o implicare a reprezentanților politici pe care Turda îi are la nivel central și o reală colaborare a domnului director Vasile Grumaz.

 

Foto: Mircea Roșca

Related Articles

Citește articolul precedent:
„Școala Altfel” și la Primăria Municipiului Turda

Ieri şi astăzi, Primăria municipiului Turda a fost gazda activităţilor derulate de Şcoala „Andrei Şaguna”  şi Şcoala „Horea, Cloşca şi...

Închide