inTurda.ro

TEATRUL MUNICIPAL TURDA ARE O NOUA DENUMIRE : TEATRUL „AURELIU MANEA” TURDA

TEATRUL MUNICIPAL TURDA ARE O NOUA DENUMIRE : TEATRUL „AURELIU MANEA” TURDA

TEATRUL MUNICIPAL TURDA ARE O NOUA DENUMIRE : TEATRUL „AURELIU MANEA” TURDA
august 18
13:31 2014

TEATRUL MUNICIPAL TURDA ARE O NOUA DENUMIRE :
TEATRUL „AURELIU MANEA” TURDA

Incepând cu data de 13 august 2014, Teatrul Municipal Turda se numeşte Teatrul „Aureliu Manea” Turda, în semn de omagiu adus marelui creator, Aureliu Manea, destinul teatrului turdean fiind intrinsec legat de personalitatea sa.


Marcat de spiritul creator şi unic al omului de teatru polonez Jerzy Grotowski, influenţat de întâlnirea cu acest mare creator, cu Laboratorium din Wrocław, regizor Aureliu Manea i-a venit ideea de a avea propriul său laborator de teatru. Acest gând a prins contur prin întâlnirea cu teatrul turdean, unde a găsit locul de maturizare a unor idei şi terenul prielnic pentru noi experienţe şi explorări. A fost o perioadă prielnică pentru sondarea şi studierea gustului publicului, o perioadă fertilă pentru o absolută înnoire a limbajului său teatral.


Susţinut din tot sufletul de către managerul instituţiei d-na Narcisa Pintea, cu ajutorul nemijlocit al d-nei Viorica Samson Manea şi cu suportul foarte multor personalităţii ale vieţii teatrale româneşti : Ion Caramitru, George Banu, Andrei Şerban, Constantin Chiriac, Paul Salzberger, Ileana Lucaciu ,Vladimir Brânduş, Claudiu Groza etc., acest vis a devenit realitate.


Conducerea teatrului mulţumeşte în mod special membrilor Consiliului Local al municipiului Turda, care prin votul exprimat şi hotărârea adoptată au făcut „un act de justiţie estetică, de morală şi de memorie”, aşa cum ne transmitea prin mesajul de susţinere George Banu , Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Critici de teatru, Preşedintele Premiului Europa pentru teatru, Profesor de studii teatrale la Sorbona – Paris.

„Ne simţim onoraţi să susţinem iniţiativa imperios necesară de a numi Teatrul MunicipalTurda în onoarea regretatului regizor „vizionar” Aureliu Manea – Teatrul „Aureliu Manea” Turda.
Regizorul pentru care „spectacolele de teatru sunt sărbători ale vieţii fără bariere” a fost creatorul care a îmbogăţit lumea teatrului cu spectacole remarcabile, căci el a înţeles teatrul în epiderma lui gravă, complexă şi adesea derutantă…….Teatrul nu poate lipsi din viaţa noastră de zi cu zi. E ca o boală incurabilă căreia i se caută
degeaba antidot. Şi nu vaccinul te poate vindeca de el, ci numai încăpăţânarea de a rămâne viu şi mângâiat de muze. Şi într-o astfel de lume este important să păstrăm vie memoria celor care i-au marcat cu adevărat cursul.”
Preşedinte UNITER
Ion Caramitru

„Sunt cu totul de acord şi aplaud iniţiativa de a da Teatrului din Turda numele colegului meu şi artistului unic care a fost Aurel Manea. Va fi o onoare pentru oraşul Turda să fie asociat cu numele acestui regizor.”
Andrei Şerban, regizor artistic

„Aureliu Manea, a călătorit în toată ţara, dar Turda rămâne locul de referinţă şi de aceea a da numele său acestui teatru în care eu i-am văzut, înainte de plecarea din ţară, ultimul spectacol de neuitat Gaiţele mi se pare complet legitim. Un act de justiţie estetică, de morală şi de memorie.O asemena iniţiativă onorează figura mitologică a teatrului românesc din anii 60 – 90 şi este totodată ocazia de a-i aduce un binevenit omagiu.”
George Banu,
Membru de onoare al Academiei Romane, Preşedintele Asociatiei Internaţionale de Critici de teatru, Preşedintele Premiului Europa pentru teatru, Profesor de studii teatrale la Sorbona – Paris

„Ideea e frumoasă.Pentru teatrul din Turda,să poarte numele de „AURELIU MANEA” ar fii o cinste şi o datorie.Datoria de a păstra nivelul de calitate a căutărilor artistice,de creativitate,de originalitate şi de înscriere în rândul teatrelor naţionale de prim rang şi actualitate.”
Paul Salzberger,
Scenograf la Televiziunea din Israel Novaes

„Teatrul din Turda trebuie să poarte numele lui AURELIU MANEA una din puținele personalități memorabile ale regiei teatrului nostru. Numele său poate fi disputat și de alte teatre care prin spectacolele sale s-au remarcat.”
Ileana Lucaciu,
critic de teatru

„Spectacole remarcabile prin semnificaţiile specifice limbajului lui Aureliu Manea ,pe texte de Kiriţescu, Cocteau, Kataev, Schisgall…s.a m.d.,au electrizat presa de specialitate şi publicul local, astfel că din toate colţurile ţării cât şi de peste hotare ,soseau la Turda spre a serba teatrul iniţiatic şi special al lui Aureliu Manea,puhoi de oameni.
Aureliu Manea a sfinţit acel loc,Turda !
Acel teatru îi poartă amprenta,trebuie şi se cuvine să îi poarte numele:Teatrul “Aureliu Manea “
Magda Bordeianu –Brandsdörfer
Regizor de Teatru

Related Articles

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Mesajul d-lui deputat Mircea Irimie cu ocazia sarbatorii “Adormirea Maicii Domnului”

Fiecare sarbatoare a Maicii Domnului este un prilej de bucurie pentru intreaga Biserica, deoarece Preacurata Fecioara a slavit neamul omenesc,...

Închide