inTurda.ro

CRD lansează programul ecologic: Voluntariat, Verde, Viaţă

CRD lansează programul ecologic: Voluntariat, Verde, Viaţă

CRD lansează programul ecologic: Voluntariat, Verde, Viaţă
septembrie 30
07:40 2014

Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) prin Fabrica de Timp Liber, în parteneriat cu Primăria Municipiului Turda şi Asociaţia ”Gaudeamus” din Republica Moldova, anunţă lansarea în septembrie 2014 a proiectului „V.V.V. –Voluntariat, Verde, Viaţă: Program de voluntariat pentru tineri şi adulţi din Turda”.

Dorind să promoveze spiritul de iniţiativă şi motivaţia de a participa la activităţi de voluntariat pentru comunitate, echipa proiectului îşi propune să faciliteze dezvoltarea  personală şi dobândirea de competenţe specifice ecologiei, peisagisticii şi dezvoltării durabile pentru 25 de personae (10 elevi de liceu şi 15 adulţi) din Turda, printr-o serie de ateliere de lucru şi prin susţinerea de iniţiative locale ”verzi”.

Proiectul reprezintă o intervenţie pe termen lung atât asupra spaţiului fizic, cât şi în cadrul comunităţii, urmărind implicarea în activităţile de înfrumuseţare a oraşului a unui număr cât mai mare de cetăţeni, chiar şi după 31 august 2015, data când proiectul se va încheia.

În următoarele 12 luni, echipa îşi propune să mobilizeze adulţi, locuitori ai municipiului Turda cărora să le ofere mijloacele prin care să contribuie la producerea schimbării în oraş şi

să-şi asume un rol mai activ în propria comunitate. Proiectul are şi o componentă trans-generaţională prin încurajarea unor activităţi comune ale părinţilor şi copiilor-elevi în ceea ce priveşte amenajarea unor noi spaţii verzi (în jurul terenurilor de sport ale unităţilor de învăţământ, în jurul blocurilor etc).

Atât în activităţile pentru tineri, cât şi în cele pentru adulţi, proiectul pune un mare accent pe dezvoltarea personală, dedicând 7 sesiuni de lucru acestei componente. Se urmăreşte ca voluntarii implicaţi în proiect să reuşească să mobilizeze la rândul lor alţi membri ai comunităţii pentru dezvoltarea şi implementarea unor iniţiative proprii.

Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi selectaţi în urma lansării apelului de participare, în funcţie de interesul manifestat pentru tematica generală a proiectului şi a motivaţiei de a contribui la atingerea obiectivelor acestuia. Se va avea în vedere criteriul egalităţii de şanse şi de gen, precum şi o distribuire geografică echitabilă, astfel încât toate zonele oraşului să fie reprezentate.

Organizatorii cred că proiectul V.V.V va redeschide dezbaterea şi implicarea comunităţii în gestionarea bunurilor comune indivize cum sunt, spre exemplu, spaţiile din jurul blocurilor de locuinţe.

Nevoia extinderii suprafeţelor de spaţii verzi a fost semnalată atât de voluntarii elevi ai CRD care au cerut asistenţa în amenajarea unor spaţii din incinta sau din imediata apropiere a şcolilor, cât şi de voluntarii seniori care au semnalat succesul unor iniţiative comunitare mai vechi care premiau “cel mai frumos balcon din oraş”, concurs prin care cetăţenii erau încurajaţi să cultive flori şi verdeaţă în balcoanele locuinţelor.

Crearea şi întreţinerea unor noi spaţii verzi, inclusiv unele neconvenţionale, vine să completeze media de 4m^2 spaţiu verde/locuitor, media înregistrată în oras, conform măsurătorilor Primariei şi care se află sub cea judeţeană. „V.V.V. –Voluntariat, Verde, Viaţă: Program de voluntariat pentru tineri şi adulţi din Turda” este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea finanţării obţinute se ridică la 42893.89 euro.

 

***

Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) a fost implicat în susţinerea programelor de voluntariat înca de la fondarea sa în 2004. Fabrica de Timp Liber este o iniţiativă a CRD destinată promovării implicării sociale a membrilor comunităţii şi voluntariatului. Scopul acestui proiect este de a conecta tinerii din Turda cu diverse organizaţii internaţionale cu scopul dezvoltării personale. Desfăşuram activiţăti specifice care implică tineri – în cea mai mare parte liceeni – dar şi adulţi, cu precadere seniori. Voluntarii sunt încurajaţi, de regulă, să participe şi să se implice în proiectele şi activităţile Centrului, dar şi să dezvolte activităţi proprii, fie în cadrul unităţilor de învătământ, fie alături de prieteni sau de alţi voluntari în cadrul unor grupuri informale. Urmărim să îi implicăm în activităţi de dezvoltare personală, precum exprimarea folosind metoda artelor spectacolului sau a exerciţiilor de vorbire în public.

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Prezentări legislaţie americană la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să participaţi la prezentările...

Închide