inTurda.ro

Consilierii turdeni doresc reducerea preţului la apă şi au revocat hotărârea care prevedea tarifele

Consilierii turdeni doresc reducerea preţului la apă şi au revocat hotărârea care prevedea tarifele

Consilierii turdeni doresc reducerea preţului la apă şi au revocat hotărârea care prevedea tarifele
octombrie 04
13:40 2014

Unul dintre cele mai discutate proiecte de hotărâre de la ultima ședință a Consiliului Local Turda a fost cel referitor la revocarea HCL care prevedea tarifele aferente furnizării serviciilor de apă și canal.

Inițiatorii proiectului au precizat faptul că decizia lor vine în urma plângerilor făcute de mulți cetățeni ai Turzii și din partea unor societăți comerciale. Cei din opoziție au spus că decizia este una de pre-campanie elctorală. De aici au început dezbaterile, cu argumente pro și contra.

Cei care s-au opus au adus în discuție tarifele unitare la care municipalitatea s-a obligat să le respecte în contextul proiectului cu fonduri europene prin care s-a modernizat o mare parte din rețeaua de apă și canal din oraș. Primarul Tudor Ștefănie a spus că respectivul proiect (în valoare de 79 milioane Euro) s-a încheiat ca și perioadă de implementare în anul 2013 și că un viitor proiect pe care Compania de Apă Arieș dorește să îl implementeze va stipula dacă este nevoie sau nu de tarife mai ridicate.

Pe de altă parte, dincolo de politică și de prețul efectiv la apa consumată, primarul turdean a adus în discuție două aspecte cel puțin interesante.

Primul este legat de apa care se întoarce în canal, după consum, apă care este facturată de CAA în cuantum de 100% din apa consumată. Tudor Ștefănie a explicat faptul că asta nu se întâmplă în realitate, datorită evaporării al altor factori. Sorin Bichiș a adus ca și argument suplimentar, situație unei alte Primării care, prin instanță, a obținut reducerea procentului la 80%.

Al doilea aspect era legat de apa meteorică (apa de ploaie) pe care CAA a introdus-o pe facturile turdenilor. În primul rând, spunea Tudor Ștefănie, apa vine de la Dumnezeu, nu o aduce Compania de Apă, și nici nu le generează lor anumite cheltuile. În al doilea rând, Ștefănie a precizat faptul că acest preț nu a fost aprobat în nici un fel de către Consiliul Local Turda, fiind introdus pe facturi de către reprezentanții CAA fără vreo consultare prealabilă cu forul legislativ turdean.

Consilierii care au fost reticenți în luarea deciziei de a reduce tarifele au acceptat faptul că în adâncul sufletului toți doresc ca asta să se întâmple. Motivul pentru care nu ar fi de acord este legat de aspecte de procedură, de avizare anterioară din partea ANRSC (forul legal care trebuie să se pronunțe cu privire la tarife), și de lipsa unui punct de vedere al CAA cu privire la efectul economic al reducerii tarifelor asupra funcționării societății.

Proiectul de hotărâre a fost totuși votat, consilierii reticenți ridicând mâna la categoria „abțineri”. Dacă va fi sau nu redus prețul la apă, rămâne de văzut. Prin decizia luată, consilierii turdeni au pornit doar procedura de reducere a tarifului apei. Având în vedere slaba colaborare între CAA și Primăria Turda și faptul că totul trebuie să se deruleze prin intermediul ADI Apa Văii Arieșului, cu acordul ANRSC, nu știm la ce să ne așteptăm. Ne dorim doar să se întâmple…

Related Articles

Citește articolul precedent:
Trendul de toamnă: cizmele peste genunchi

Trendul favorit de toamnă, întâlnit și la Săptămâna Modei de la Paris 2014, este reprezentat de cizmele peste genunchi. Cele...

Închide