inTurda.ro

Ziarul Financiar: Autostrada Sebeş-Turda pierde o parte din banii POS-T

Ziarul Financiar: Autostrada Sebeş-Turda pierde o parte din banii POS-T

Ziarul Financiar: Autostrada Sebeş-Turda pierde o parte din banii POS-T
octombrie 28
14:55 2014
Contractele de construcţie a peste jumătate din cei 70 de kilometri ai autostrăzii Sebeş-Turda, cu o valoare de 240 de milioane de euro, vor fi semnate abia în perioada ur­mă­toare, deşi primele rezultate ale lici­ta­ţiilor pentru executarea acestei şo­sele, finanţată din bani europeni, au fost anunţate încă din decembrie anul trecut.

CNADNR se lăuda la finalul anu­lui trecut că numirea unor con­-structori pentru autostrada Sebeş-Turda s-a realizat într-un „timp record, unic în istoria“ sa, însă contes­taţiile care au urmat acestor lici­taţii au făcut ca pe circa 40 de kilo­metri din această şosea abia în ultimele zile să fie anunţaţi constructorii definitivi, deşi autostrada ar trebui finalizată până la sfârşitul anului viitor, potrivit acordului cu Uniunea Europeană pentru utilizarea banilor de la Bru­xelles în perioada 2007-2013.

„Lucrările trebuie să continue, potrivit calendarului contractual. Chel­tuielile de după decembrie 2015 nu pot fi rambursate prin programul de transport finanţat în perioada 2007-2013, astfel că finanţarea este pierdută pentru acest proiect (dar nu este pierdută la nivel de program ope­raţional, astfel că poate fi alocată către un alt proiect), au răspuns experţii DG Regio din cadrul Comisiei Europene la solicitarea ZF.

Ei au mai spus că tronsoanele auto­străzii Sebeş-Turda pot fi finan­ţate, parţial sau integral, din exerciţiul financiar 2014-2020, dacă acest proiect de infrastructură este stabilit ca fiind prioritate naţională prin Master Planul General de Transport.
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Aeroportul Cluj: Polonezii de la Eurolot anuleaza cursa spre Varsovia

Inaugurarea cursei aeriene Varsovia – Cluj Napoca, programată pentru 27 octombrie 2014, a fost anulată de compania Eurolot din cauza...

Închide