inTurda.ro

xPlorio: Salina Turda, OZN în România

xPlorio: Salina Turda, OZN în România

xPlorio: Salina Turda, OZN în România
decembrie 18
11:14 2014

Exceptand perioada dacica si cea a ocupatiei romane pentru care nu exista inca dovezi ale unor exploatari de sare la Turda, pare-se ca inceputurile mineritului aici le gasim in perioada secolelor XI – XIII.

Intr-un document din 1075 in care cancelaria maghiara face referire la Transilvania este mentionata si vama ocnelor de sare de “la cetatea ce se cheama Turda (…) in locul ce se cheama in ungureste Aranyas, iar in latineste Aureus”. Primul document care vorbeste explicit despre existenta unei exploatari de sare la Turda este datat 1 mai 1271.

Salina Turda, care la inceputurile ei a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, incepe sa decada dupa 1840 din cauza concurentei tot mai puternice a salinei de la Ocna Mures, in final transformandu-se intr-un fel de rezerva a acesteia.
Dupa primul razboi mondial, exploatarea sarii devine monopol de stat iar declinul continuu al activitatii salinei de la Turda a dus la inchiderea exploatarii in anul 1932.

istoric salina turdasursa foto si info: salinaturda.eu

Dupa inchidere, salina intra intr-o perioada de uitare, pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand este folosita de populatia orasului ca adapost antiaerian.

Dupa 1950 pana in 1992, cand a fost redeschisa pentru public ca obiectiv turistic, primii 500 de metri ai galeriei de transport au fost utilizati ca depozit de branzeturi.

In anul 2008 salina intra intr-un amplu proces de modernizare si amenajare in valoare de 6 milioane de euro, fiind redata circuitului turistic in ianuarie 2010.

Astazi Salina Turda este probabil cel mai bine amenajat obiectiv turistic pe care mi-a fost dat sa-l vad in Romania. Cupola stil OZN care te intampina atunci cand cotesti spre gavanul in care se afla mina de sare ar trebui sa te pregateasca pentru ce vei vedea mai jos. Sute de metri de galerii, utilaje de acum 100 de ani cu care se sapa in sare, dar mai ales o mica scara care coboara spre mina in sine…

Va las sa urmariti filmuletul, iar pentru cine doreste mai multe imagini, clic aici.

 

Salina Turda, Romania from Daniel Cojanu on Vimeo.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Patru urmăriţi naţional, prinşi la Turda şi trimişi la închisoare

Patru bărbaţi, daţi în urmărire naţională pentru a executa pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 şi 7 ani, au fost...

Închide