inTurda.ro

RCA 2015. Calculeaza online cat vei plati in acest an pentru asigurarea RCA

RCA 2015. Calculeaza online cat vei plati in acest an pentru asigurarea RCA

RCA 2015. Calculeaza online cat vei plati in acest an pentru asigurarea RCA
ianuarie 09
10:55 2015

Toti proprietarii de vehicule care trebuie inmatriculate/inregistrate in Romania sunt obligati prin lege sa aiba incheiata asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA).

Prin intermediul asigurarii obligatorii de raspundere civila autoconform Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), „tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite”.

Politele de asigurare RCA se incheie numai cu asiguratorii care sunt autorizati in acest sens de catre ASF, iar lista include urmatoarele societati:

 • S.C. ABC Asigurari-reasigurari S.A.
 • S.C. Allianz-Tiriac Asigurari S.A.
 • S.C. Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A.
 • S.C. Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group S.A.
 • S.C. Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A.
 • S.C. Societatea Comerciala de Asigurare-reasigurare Astra S.A.
 • S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
 • S.C. Carpatica Asig S.A.
 • S.C. Groupama Asigurari S.A.
 • S.C. Uniqa Asigurari S.A.
 • S.C. Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance S.A.

rcaZece dintre aceste societati pun la dispozitie pe propriile site-uri un calculator online prin care se poate afla rapid costul unei polite de asigurare RCA. Pentru a afla pretul unei astfel de polite, sunt necesare anumite informatii despre proprietar si vehicul.

 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Allianz-Tiriac este disponibil AICI
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Generali Romania este disponibil AICI
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Asirom este disponibil AICI (dati click pe „Asigurari” si apoi pe „Cotatie rapida RCA”)
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Euroins Romania este disponibil AICI
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Astra este disponibil AICI
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Omniasig este disponibil AICI (dati click pe „Asigurari” si apoi pe „Cotatie rapida RCA”)
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Carpatica este disponibil AICI
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Groupama este disponibil AICI
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de Uniqa este disponibil AICI
 • Calculatorul pentru tarifele practicate de City Insurance este disponibil AICI

Singura societate care n-are un calculator online este ABC Asigurari-reasigurari, insa aceasta a pus la dispozitie un document care include tarifele pe care le practica in anul 2015, care poate fi accesat AICI (pdf).

De la 1 ianuarie, tariful RCA se stabileste intr-un nou mod

Norma ASF nr. 23/2014 a inlocuit, de la 1 ianuarie 2015, vechile reglementari referitoare la asigurarea obligatorie RCA. Noul act, asa cum AvocatNet.ro a scris inca din noiembrie, a adus anumite schimbari in ceea ce priveste tariful RCA.

Astfel, asiguratorii RCA sunt obligati din acest an sa stabileasca tarifele de prima „pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite (…), astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare”, este mentionat in actul normativ.

La momentul aprobarii normei, prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a evitat sa dea un raspuns concret referitor la posibila crestere a tarifelor RCA de la 1 ianuarie, dupa cum a scris HotNews. Totusi, acesta a lasat de inteles ca trendul este de crestere.

„Asiguratorii trebuie sa-si recalculeze nivelul primelor si sa notifice ASF privind aceste calcule. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare. ASF va fi notificat in legatura cu tarifele de prima RCA inainte de 1 ianuarie 2015. In 2014 s-au inregistrat cresteri etapizate de tarife RCA. In ultimele zece luni au fost deja cresteri intre 20% si 50% a tarifelor medii RCA. Este posibil sa creasca (tarifele – n.red.) la unele societati si sa scada la altele de la 1 ianuarie 2015”a spus Constantinescu in noiembrie, citat de HotNews.

Tarifele de prima pe care le stabilesc asiguratorii pot sa contina reduceri comerciale, insa nu mai mult de 10%, conform normei, exceptandu-se reducerile pentru pensionari si persoanele cu deficiente locomotorii, dar si cele stabilite prin sistemul bonus-malus.

Important! Limitele de despagubire stabilite de fiecare asigurator RCA si tarifele de prima stabilite conform Normei ASF nr. 23/2014 trebuie notificate ASF-ului cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea se pot practica.

sursa: avocatnet.ro

Related Articles

Citește articolul precedent:
Distractia incepe in curand in primul Fun Park din Cluj. Bob de vara, zorbing, tubing, escalada, paintball sau tir cu arcul

''Ne-am gandit sa va facem o mare surpriza si sa cream un spatiu pentru toti clujenii si nu numai. Un...

Închide