inTurda.ro

DIICOT avertizează: Datele din conturi pot fi furate când facem plata cu cardul la magazine

DIICOT avertizează: Datele din conturi pot fi furate când facem plata cu cardul la magazine

DIICOT avertizează: Datele din conturi pot fi furate când facem plata cu cardul la magazine
ianuarie 13
10:33 2015

O simplă plată cu cardul este suficientă pentru hoţii de date persoanele. Multe dintre magazinele din România nu au sistemele informatice protejate în faţa viruşilor informatici folosiţi de hackeri. Datele personale sunt înregistrate şi apoi vândute pe mii de euro.

Ori de câte ori facem o plată cu cardul riscăm ca datele să ne fie furate, pentru că hackerii reuşesc să infecteze sistemele informatice şi să înregistreze de pe banda magnetică datele noastre personale. Cumpărătorul nu are, însă, nicio sansă să îşi dea seama că este furat pentru că totul se întâmplă din spatele unui calculator.

„La un POS cu atât mai puțin ar putea să observe că sistemul în realitate care manageriază plata, nu în sine POS-ul, este manipulat. Prin infectarea stațiilor la care sunt conectate aceste POS-uri se realizează finalmente infracțiunea de obținere a acestor date”, a spus Ioana Albani șeful Serviciului Cybercrime al DIICOT, citată de digi24.ro.

Specialiştii spun că datele persoanele ale cumpărătorilor pot fi stocate pe un calculator sau transmise spre alte reţele printr-o conexiune de internet. Iar miza e uriaşă.

„Ceea ce se urmărește este obținerea unui beneficiu material. Aceste date de pe banda magnetică a cardului sunt ulterior vândute. Odată, asta ar fi o manieră de a obține bani de pe urma acestor informații sau sunt utilizate pentru efectuarea de cumpărături la alți comercianți”, a mai spus Ioana Albani șeful Serviciului Cybercrime al DIICOT.

Pe piaţa neagră, datele persoanele se vând cu peste cinci mii de euro. În astfel de cazuri nu putem, însă, să ne purtăm singuri de grijă. Singura varianta este ca magazinele să aibă sisteme informatice bine păzite.

„Ar trebui să aibă la zi actualizat antivirusul. Dar asta este doar o parte. Să aibă actualizate procedurile și procedeele de protectie ale calculatorului, ale sistemului pe care operează”, a mai spus Ioana Albani. În România, la sfârşitul anului trecut erau active 12 milioane de carduri de debit, iar în magazinele, benzinăriile şi farmaciile de la noi sunt peste 130 de mii de sisteme de plată cu cardul.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Ministerul Dezvoltării promovează Salina Turda și pe pagina de Facebook

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice promovează Salina Turda pe pagina oficială de Facebook, invitând utilizatorii la o vizită virtuală....

Închide