inTurda.ro

Tudor Stefanie: „Prin legea 186/2014, toate Municipiile au fost bagate in aceeasi oala!”

Tudor Stefanie: „Prin legea 186/2014, toate Municipiile au fost bagate in aceeasi oala!”

Tudor Stefanie: „Prin legea 186/2014, toate Municipiile au fost bagate in aceeasi oala!”
ianuarie 26
15:33 2015

Luni, 26 ianuarie 2015, Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, a sustinut o conferinta de presa despre bugetul pe anul 2015. Principalul subiect dezbătut a scos în evidență nemultumirea fata de Legea nr 186/2014 a bugetului de stat. Stefanie a precizat ca sistemul de repartizare a banilor de la Ministerul Finantelor este deficitar si are la baza criterii subiective, acesta fiind creat ori POLITIC ori din INCOMPETENTA.

„Ce se va intampla cu comunitatile locale care nu-si pot finanta nici macar propriile cheltuieli?” a întrebat retoric primarul Tudor Stefanie.

Acesta a mai amintit faptul ca in anul 2014, administratiei locale i-au revenit in conturi din Impozitele platite de Turdeni catre stat, nu mai putin de 70,81%, reprezentand aprox 145 miliarde Lei, iar anul acesta, datorita Legii 186, administratiei locale ii revin in conturi doar aproximativ 50% din impozitele si taxele platite catre stat.

Stefanie a mai declarat ca dorea ca pana la Zilele Municipiului Turda 2015, Casa de Cultura (clădirea neterminată) sa fie pusa in functiune, cu o capacitate de 500 de locuri, insa datorita acestor ‘blocari’ financiare, termenul de finalizare al acestui proiect nu va putea fi atat de curand. Printre proiectele care au prioritate in acest an se mai afla: Gradina Zoologica, Colegiul National Mihai Viteazul, finalizarea Podului de peste Aries, Gradinita din Poiana si nu in ultimul rand, modernizarile de drumuri.

conferinta de presa

„E un dezastru. Sumele sunt foarte mici. Sunt supărat pentru că banii de la Consiliul Judeţean sunt mai puţini cu 50% decât în ultimii trei ani, cei de la bugetul statului sunt mai puţini, subvenţiile acordate de la buget sunt cu 20-30% mai mici decât anul trecut”, s-a plâns Ştefănie.

În ceea ce priveşte grădina zoologică, situaţia este puţin mai optimistă. „Bugetul statului finanţează acest obiectiv, dar şi noi trebuie să venim de la bugetul local cu 1,5 milioane de lei. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 78%. S-au cheltuit până acum aproximativ 78 de miliarde de lei vechi”, a explicat Ştefănie. Grădina este închisă din 2010, iar ultimul termen pentru finalizarea lucrărilor a fost depăşit la finele anului 2014. Între timp, animalele de la Turda au fost cedate altor grădini zoologice. „Popularea grădinii zoologice nu e o problemă. Va fi uşor să cumpărăm sau închiriem animale, după ce se va termina proiectul de modernizare”, a subliniat primarul.

Guvernul a decis luna aceasta ca banii de echilibrare a bugetelor locale să fie repartizaţi de Ministerul de Finanţe. Până acum consiliile judeţene hotărau unde se duc banii în teritoriu, iar de multe ori tabăra de la putere îşi trăgea partea leului. Acum, Finanţele dau banii direct, însă oferă sume minime, care pot părea mari pentru comunităţi cu ambiţii mici şi mici pentru comunităţi cu ambiţii mari, cum este şi Turda.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Societatea Turda Salina Durgau S.A. organizeaza Cupa Salina Turda – tenis de masa

Societatea Turda Salina Durgau S.A. organizeaza Cupa Salina Turda – tenis de masa, editia a III-a. Evenimentul se va desfasura...

Închide