inTurda.ro

Mircea Irimie, membru in Grupul Parlamentar Prietenii Unirii

Mircea Irimie, membru in Grupul Parlamentar Prietenii Unirii

Mircea Irimie, membru in Grupul Parlamentar Prietenii Unirii
februarie 15
15:37 2015

La initiativa Platformei Unioniste “Actiunea 2012”, in 10 februarie 2015, s-a constituit Grupul Parlamentar Prietenii Unirii.

„Ma numar printre cei 40 de membri parlamentari ai Grupului, preocupati de relatia fireasca si de apropierea tot mai intensa dintre cele doua state romanesti, Romania si Republica Moldova.” a declarat Mircea Irimie.

Scopul Grupului este de a crea un dialog transpartinic pentru sustinerea tuturor proiectelor destinate romanilor din afara tarii, in special celor pentru facilitarea integrarii dintre Republica Moldova si Romania in plan economic, energetic, de aparare, educational, mass-media, infrastructura, socio-cultural, legislativ si institutional.

Grupul sustine miscarea civica unionista, pe cale legislativa, de lobby, de reprezentare politica, prin actiuni de imagine si de intermediere a dialogului cu celelalte institutii relevante.

Grupul Parlamentar Prietenii Unirii este compus dintr-un numar de copresedinti si secretari corespunzator grupurilor parlamentare, membri si secretariat, care se vor reuni o data pe luna sau ori de cate ori se va considera necesar.

Participarea parlamentarilor membri la sedintele Grupului este obligatorie iar ordinea de zi va fi stabilita atat la propunerea membrilor Grupului cat si a Platformei Unioniste Actiunea 2012.

Sedintele Grupului sunt publice iar membrii pot invita persoane interesate, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale si specialisti din partea unor autoritati publice sau a altor institutii specializate.

Printre proiectele propuse pentru asumare personala de catre membrii Grupului, sunt urmatoarele:

-facilitarea emiterii gratuite in Republica Moldova a posturilor TV de orice profil din Romania, prin masuri legislative si de lobby,
– acordarea acelorasi privilegii si acces nediscriminatoriu la sistemul de pensii pentru cetatenii Romaniei de peste Prut,
-eliminarea taxelor de interconectare pentru telefonia mobila si reducerea taxelor de roaming,
-facilitarea traducerii in limba romana a productiilor audiovizuale difuzate pe teritoriul Republicii Modova,
-raspandirea sistemelor si programelor informatice in limba romana,
-sprijinirea companiilor din Romania si Republica Moldova in vederea extinderii activitatii pe intreg spatiul celor doua state romanesti,
-acces mai usor pe piata de munca din Romania pentru cetatenii Republicii Moldova,
-dezvoltarea infrastructurii comune, urgentarea interconectarii celor doua sisteme energetice,
-sustinerea colaborarii dintre Ministerul Apararii de la Chisinau si structurile NATO,
– facilitarea asigurarii medicale in Romania pentru cei 500.000 de cetateni romani din Republica Moldova,
-infiintarea unei institutii in subordinea primului ministru care sa coordoneze politicile statului roman in Republica Moldova, etc.

Tags
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Presedintele FRH, Alexandru Dedu: Turda va fi gazda turneului de calificare la Campionatul European Under 17

    Duminică, 15 februarie 2015, preşedintele Federaţiei Române de Handbal(FRH), Alexandru Dedu, a afirmat intr-o conferinta de presa sustinuta...

Închide