inTurda.ro

Citybest.ro: Restaurantul din vie: Sarea-n bucate, la o aruncătură de băț de Salina Turda

Citybest.ro: Restaurantul din vie: Sarea-n bucate, la o aruncătură de băț de Salina Turda

Citybest.ro: Restaurantul din vie: Sarea-n bucate, la o aruncătură de băț de Salina Turda
martie 20
10:06 2015

Pe colinele molcome ale vechii Potaissa, la o aruncătură de băț de Salina Turda, doi clujeni, iubitori de vin, au crescut o podgorie de toată frumusețea; aproape de intrarea în salină, s-au gândit să facă și un loc de popas pentru cei care ajung aici, propunându-și să dezvolte astfel și turismul viticol în zonă. Zis și făcut, așa a apărut “restaurantul din vie”, cum le place celor de aici să îl numească, ce te îmbie cu “cu bucate gătite în spiritul locului”; căci chiar așa scrie sub numele restaurantului “Sarea-n bucate”, să știe clar oamenii la ce să se aștepte. Din primăvară, va fi gata și o pensiune în toată regula cu 40 de locuri de cazare. 

Așadar, un local cu nume inspirat de titlul uneia din cele mai populare povești românești și bucătărie tradițională ardelenească ce duce mai departe rețete din moși strămoși. Când e cald afară, terasa și superba poligorie cu mese rotunde din lemn te invită să admiri via la un pahar de vin din recolta proprie, în timp ce aștepți bunătățile ce sfârâie pe grătarul imens de lângă restaurant și simți mirosul ademenitor al gulașului pregătit la un ceaun uriaș.

“Gulașul făcut la foc mic nu e de ajuns niciodată oricât am găti, se mândrește Nicoleta Mureșan, reprezentanta restaurantului. Faimoasa friptură de Turda, zacusca de casă, făcută cu legume din grădina proprie, cornulețele cu nucă sunt alte preparate ale locului de care oaspeții nu se mai satură”. Dar care e secretul acestei fripturi de Turda de care toată lumea vorbește? “Nu este prima dată când cineva e interesat sau curios cum se prepară. Într-adevăr, există un secret, o parte din el este faptul că ai nevoie de carne proaspătă, de bună calitate. Pot doar să dezvălui că aceasta trebuie ținută la sare și apoi la frăgezit în lapte și pregătită cu mult drag.“

sarea-n bucate turdaTot ce ajunge în farfuriile clienților este sănătos, de proveniență locală, ne asigură Nicoleta; legumele cresc din grădina proprie de zarzavat, iar fructele, în plantațiile de pomi fructiferi ale localului. Pentru că Turda e o zonă destul de bine dezvoltată agricol, nu este nicio problemă în aprovizionarea restaurantului de la micii producători locali cu tot ce îi trebuie, de la carne și lactate, până la pâine proaspătă de casă. 

În Crama La Salina, Sarea-n bucate inspiră un aer arhaic și totodată actual: logo-ul stilizat cu o cusătură tradițională în “x” respectă filonul popular, iar pe meniuri au fost folosite fotografii ale strămoșilor unuia dintre proprietari. Pe partea de branding, echipa restaurantului a lucrat cu Sorin Tart – creativ director TD Studio Cluj, în timp ce prietenia și buna colaborare cu italianul Flavio Polloniato au dus la o amenajare foarte frumoasă unde rusticul întâlnește contemporanul.

În 2014, crama La Salina a avut și prima producție de vin sub brandul ISSA, un Sauvignon Blanc și mai urmează un Rosé din Pinot Noir si un Chardonnay. Pe lângă vinurile proprii, clienții au posibilitatea de a alege dintr-o mare varietate de etichete de la alte crame românești. Deasemenea, sucul bio de mere al casei este nelipsit de pe mese, îndrăgit deopotrivă de copii și de adulți.

Cu o astfel de ofertă, nu aveau cum să lipsească de la Sarea-n Bucate degustările de vin asociate cu mâncarea, iar turiștii dornici să știe mai multe despre vie sunt invitați să o vadă mai îndeaproape, însoțiți de un inginer viticol. Datorită faptului că restaurantul este spațios (150 locuri în interior, 140-150 locuri pe terasă și 30 – 50 locuri în filigorie), poate fi o alegere bună pentru evenimente, care se vor mai altfel, de la team building-uri, la petreceri private.

Așa că nu e de mirare că restaurantul a ajuns cunoscut nu doar în zonă, ci am putea spune că este un “must see” pentru turiștii care vin la Salina de la Turda. În plus, odată cu deschiderea pensiunii, e destul de previzibil ca locul să căpete din ce în ce mai multă popularitate.

sarea-n bucate turda

“Acum, spune Nicoleta, clienții sunt turiști de diferite naționalități, nu doar români; interesul nostru este să atragem cât mai mulți locuitori din zonă, cât și din Cluj, care să revină din dorința de a mânca preparate care să le amintească de mâncarea de acasă, de mâncarea bunicii, să petreacă o zi la aer curat și să se bucure de liniște”, încheie Nicoleta Mureșan. (Adriana Popescu)

Restaurantul Sarea-n Bucate se afla pe str. Dealul Viilor nr. 2, chiar lângă Salina Turda. Tel. rezervări: 0730.632.792

sursa: citybest.ro

sursa foto: Pagina Facebook oficiala

Related Articles

Citește articolul precedent:
Earth Hour, marcată din nou la Turda! Anul acesta vom stinge luminile alături de 7.000 de orașe

Primăria Municipiului Turda, în parteneriat cu Fundaţia de Ecologie şi Turism „Potaissa”, Asociaţia Slow Food Turda şi Fundaţia Doriana, vă invită să onoraţi iniţiativa organizaţiei World...

Închide