inTurda.ro

Salina Turda – Pur și simplu Spectaculoasă!

Salina Turda – Pur și simplu Spectaculoasă!

Salina Turda – Pur și simplu Spectaculoasă!
mai 10
09:15 2015

”Salina Turda – Pur și simplu spectaculoasă!”, este tilul unui articol publicat pe site-ul de consiliere pentru vacante – AmFostAcolo.ro.

Pe intrarea veche sunt cam 800 m de galerie in linie dreapta pana in salina. Pe intrarea noua sunt mai putin, in jur de 300 m. Iti vine sa crezi ca aceasta galerie a fost sapata intre anii 1853 – 1871!?!?!

Inainte sa intri in salina propriu zisa, poti sa vezi Sala Ecourilor, unde sarea este translucida si atat de frumoasa si de fantastica, incat crezi ca esti in alta lume! Apoi Sala Crivacului, unde este o masinarie care dateaza din 1881 (si care a inlocuit o alta, care functiona din 1864), si care, cu ajutorul cailor, aducea sarea la nivelul galeriei, de unde era transportata afara. Inca o sala este cea a putului de extractie, unde moletele (niste roti uriase cu cabluri, folosite pentru transportul sarii), datand din anul 1864, sunt functionale si in ziua de azi!!!

Dupa ce treci de toate astea, sunt cateva trepte pe care trebuie sa le cobori cu grija, pentru ca, din cauza sarii depuse pe lemnul treptelor, aluneca!

Pentru cei care se incumeta sa coboare pe scari, sunt 26 de etaje, pana la lac, dar sunt si lifturi moderne, silentioase, care se misca foarte bine si repede (nu ca cel din Salina Prahova!!!).

Cu genunchii nostri tremuratori, ne gandeam sa renuntam cand am vazut treptele asa inguste, dar noroc cu 2 tineri care urcau, si care ne-au spus ca ar fi pacat sa nu coboram.

Am coborat cu grija si cand am ajuns si am vazut salina, am ramas efectiv cu gura deschisa!!! Este extraordinar de frumoasa. Iar pe lacul, care are adancime crescatoare, de la 50 cm la 8 m, poti sa te plimbi (daca ai curaj) cu barcuta.

In salina gasesti si o roata mare in care poti sa te dai si sa faci poze superbe, piste de bowling si spatii de joaca.

Nu trebuie sa va mai spun sa aveti la voi si un pulover, temperatura fiind intre 10-13 grade!

Pe intrarea veche te intorci in timp, iar pe cea noua ajungi inapoi in zilele noastre :), la stranduri si locuri de joaca!!!

Pastrati-va macar 2 ore pentru vizitarea ei si minunati-va de faptul ca romanii au avut istetimea tehnologiei extragerii sarii inca de acum 150 de ani, transmite Vulpe Mihaela prin intermediul site-ului AmFostAcolo.ro

Related Articles

Citește articolul precedent:
ProSport: Jocul strategic făcut de Potaissa Turda pentru o performanţă de vis.

Potaissa Turda este la un pas distanţă de a obţine cea mai bună performanţă din istoria clubului, calificarea în finala...

Închide