inTurda.ro

Scandal pe Autostrada Sebeș-Turda. Vezi aici cine a blocat înaintarea lucrărilor

Scandal pe Autostrada Sebeș-Turda. Vezi aici cine a blocat înaintarea lucrărilor

Scandal pe Autostrada Sebeș-Turda. Vezi aici cine a blocat înaintarea lucrărilor
iunie 24
09:14 2015

Scandal pe autostrada Sebeş – Turda: constructorii au blocat complet accesul spre un cimitir şi spre terenurile oamenilor, lângă Aiud

Construcţia autostrăzii Sebeş – Turda dă mari bătăi de cap locuitorilor din  Gâmbaş, un sat cu aproximativ 500 de locuitori ce aparţine de oraşul Aiud. Oamenii locului s-au trezit, dintr-o dată, fără posibilitatea de a mai ajunge la pământurile pe care le lucrau şi la cimitir. De vină ar fi proiectanţii lotului 3 al autostrăzii Sebeş – Turda care i-au lăsat pe fermieri fără drum de acces spre terenurile arabile.

Agricultorii se vor mai putea deplasa doar pe o rută ocolitoare, pe un drum anevoios, impracticabil pe timp de ploaie şi lung de 7 kilometri. Văzând indiferenţa autorităţilor, oamenii au ieşit luni în zona autostrăzii şi au solicitat să li se facă dreptate. ”Avem şapte kiloemtri de mers pe ruta ocolitoare. Acesta e necazul nostru. Pământurile ni l-au luat şi nu ne-a dat nimic. Ne-au promis că ne doar câţiva ari şi până la urmă ne-a luat tot”, a spus unul dintre locuitorii satului. Unul dintre fermieri afirmă că are 150 de hectare dincolo de austostradă pe care nu le mai poate lucra. ”Nu am putut să execut anumite lucrări pentru că nu am putut ajunge la teren. Nu am reuşit să transport îngrăşămintele şi utilajele de care am avut nevoie. Primăria nu ne-a ajutat cu nimic. Plătim impozit şi suntem în pierdere”, a afirmat fermierul.

Cu pământurile nelucrate şi lăsate de izbelişte, locuitorii din Gâmbaş trag şi un alt semnal de alarmă. Constructorii autostrăzii i-au lăsat şi fără drum de acces spre cimitirul reformat. Deocamdată a fost realizat un drum de pământ, dar la finalizarea lucrărilor, cimitirul va rămâne izolat de cealaltă parte a autostrăzii. Oamenii nu ştiu cum îşi vor duce morţii la groapă.

”Cetăţenii consideră că acest drum care făcea legătura între Gâmbaş spre Ocna Mureş şi asigura legătura cu terenurile lor trebuia lăsat traficului. Nu s-a ţinut cont de acest lucru la proiectare şi a rămas această variantă ocolitoare. Nu este un acces normal şi duce la afectarea a 600 de hectare de terenuri agricole. Ar trebui să se găsească la proiect o soluţie de subtraversare a autostrăzii”, a spus primarul din Aiud, Horaţiu Josan. Oamenii se tem şi de inundaţii. Tunelul făcut pe sub autostradă nu este considerat suficient pentru ca, în cazul unor ploi abundente, apa să se poată scurge spre râul Mureş.

Lucrările la lotul 3 sunt realizate de asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’Aqua şi se estimează a fi finalizate în martie 2016. Aproximativ acelaşi termen de finalizare are şi lotul 4, unde lucrările sunt, de asemenea, destul de avansate. Nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia de pe loturile 1 şi 2 unde, chiar dacă au fost semnate contractele de execuţie, lucrările sunt mult întârziate.

Related Articles

Citește articolul precedent:
ASA Cons TURDA estimează o cifră de afaceri egală cu cea de anul trecut

Producătorul de prefabricate ASA CONS din Turda, parte a grupului francez Consolis, şi-a bugetat pentru acest an afaceri la acelaşi...

Închide