inTurda.ro

CRD: Seminar National dedicat excluziunii sociale la Cluj

CRD: Seminar National dedicat excluziunii sociale la Cluj

CRD: Seminar National dedicat excluziunii sociale la Cluj
iunie 25
07:16 2015
Seminar National dedicat excluziunii sociale la Cluj
crd
Peste 100 de elevi, profesori, consilieri locali, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din 12 orase si factori de decizie de la nivel national si european participa, in perioada 24-28 iunie, la seminarul national ”Tinerii cetateni combat excluziunea sociala”, organizat la Cluj-Napoca de Centrul Ratiu pentru Democratie.

Proiectul, care are ca scop cresterea participarii tinerilor din Romania la viata democratica, isi propune sa completeze Strategia Nationala Pentru Tineret 2014-2020, elaborata si propusa spre aprobare Guvernului de catre Ministerul Tineretului si Sportului la final de 2013. Completarile vor fi transmise comisiilor si institutiilor responsabile cu politicile de tineret nationale si europene.

In topul statelor europene cu cei mai multi cetateni supusi riscului de saracie si excluziune sociala, Romania figureaza pe locul doi, cu un procent de 40,4%, dupa Bulgaria (48%) reiese din datele publicate la finalul lui 2014 de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. La nivelul celor 28 de state din Uniune, anul trecut, 24,5% din populatie – respectiv 122,6 milioane de persoane – era supusa riscului de saracie si excluziune sociala, comparativ cu 24,8%, in 2012 si cu 23,8% in 2008.

In Romania traiesc mai mult de sase milioane de tineri intre 15 si 34 de ani, iar procentul lor este in scadere, de la 32,1% in 2003 la 28,6% in 2012, ca urmare a combinarii intre mai multi factori: cresterea sperantei de viata, scaderea natalitatii si emigrare, ultimul fenomen implicand tinerii intr-o proportie mult mai ridicata decat alte grupe de varsta. Proiectiile EUROSTAT arata ca se asteapta o descrestere abrupta pana in 2060 a ponderii populatiei tinere in populatia totala, iar Romania este printre tarile afectate in mare masura de acest trend, din 2015 Romania cazand sub media UE.

Mai mult de o treime dintre tinerii romani sunt in risc de saracie sau excluziune sociala, respectiv 40,3%, fata de 24,3% in UE – un tanar de 16-24 de ani plasat la mijlocul distributiei veniturilor avand o putere de cumparare de mai bine de 2 ori sub nivelul unui tanar din Ungaria, de exemplu.

„Tinerii Cetateni Combat Excluziunea Sociala” este un proiect co-finantat prin programul Uniunii Europene Erasmus+, Actiunea Cheie 3 – Sprijin pentru reformarea politicilor.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Mihai Seplecan a participat la predarea amplasamentelor depozitelor neconforme de deşeuri de la Câmpia Turzii și Dej

Marţi, 23 iunie 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a participat la predarea amplasamentelor depozitelor neconforme de deşeuri...

Închide