inTurda.ro

Tudor Ștefănie: Nu vom pierde finanțarea pentru decontaminarea zonei Poșta Rât

Tudor Ștefănie: Nu vom pierde finanțarea pentru decontaminarea zonei Poșta Rât

Tudor Ștefănie: Nu vom pierde finanțarea pentru decontaminarea zonei Poșta Rât
iulie 02
09:40 2015

Primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, a transmis pe pagina sa oficială de Facebook faptul că fondurile europene pentru decontaminarea zonei Poșta Rât din Turda nu se vor pierde.

Am văzut că există persoane care consideră că vom pierde banii europeni pentru proiectul de decontaminare a zonei Poșta Rât din Turda. Nu vom pierde finanțarea. Am vorbit la București, iar cei de la Minister au înțeles că licitația s-a anulat din cauze independente de voința și putința noastră. Vom relua, așadar, procedura de licitație și am primit derogare să finalizăm proiectul până în toamna lui 2016 și o vom face.” a comentat Tudor Ștefănie.

Precizările edilului vin în contextul în care în presa locală a apărut un articol în care se spune că municipalitatea turdeană va pierde finanțarea europeană.

„Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit  Deşeuri Periculoase UCT – Poşta Rât (Municipiul Turda)” este un proiect iniţiat de Municipiul Turda şi finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Durata de realizare a proiectului este de 33 luni, iar valoarea totală, fără TVA, este de 81.931.471 Lei.

Ocupând o suprafață de 10 ha, situl contaminat Poșta Rât este situat la est de centrul Municipiului Turda, la grila de referință 46o33’57.20”N, 23o48’50.70”, pe malul stâng al Râului Arieș. În ultimi ani au fost realizate studii asupra sitului Poșta Rât, studii în urma cărora s-a estimat că pe suprafața acestuia s-au depozitat de-a lungul timpului aproximativ 18.500 tone substanțe poluante.
Poluarea sitului Poșta Rât se datorează activităților desfășurate de fosta Uzină Chimică Turda, care, în perioada 1954-1983, a depozitat necontrolat deșeurile rezultate din procesele de fabricare ale pesticidelor. Principalul deșeu periculos, ale cărui efecte se resimt asupra sitului până în prezent este HCH (hexaclorciclohexan), poluant rezultat din procesul de fabricație a lindanului – pesticid utilizat, în trecut, în agricultură. Ca urmare a activităților de depozitare necontrolată a HCH-ului, desfășurate pe situl Poșta Rât, au fost afectate atât apa subterană, cât și solul și biodiversitatea zonei.
Obiectivul general al proiectului este limitarea efectului poluării asupra populației și mediului înconjurător, reducerea contaminanţilor prezenţi pe sit, în vederea păstrării solului la condiţiile standard pentru utilizarea ca spaţiu verde de acces public, respectiv, transformarea în zonă peisagistică (plantare de vegetaţie) şi folosirea ca spaţiu recreativ pentru populaţie.

Related Articles

Citește articolul precedent:
“BALAURUL DIN TRANSILVANIA” / “TRANSYLVANIA DRAGON” La Salina Turda

Descoperã Transilvania şi Banatul aşa cum nu le-ai mai vãzut, într-un ducumentar turistic cu sporturi extreme regizat de Sabin Dorohoi...

Închide