inTurda.ro

Idei de concediu HaiLaBord.ro – Circuitul salinelor din Romania.

Idei de concediu HaiLaBord.ro – Circuitul salinelor din Romania.

Idei de concediu HaiLaBord.ro – Circuitul salinelor din Romania.
iulie 12
12:59 2015
saline din romaniaÎn țară avem 6 saline care pot fi vizitate de publicul larg (s-ar mai adăuga aici ocna din Dej, cu aprobare specială, sau alte mine de sare mai mult sau puțin funcționale sau accesibile).
”Din punct de vedere cu totul și cu totul subiectiv, aș ierarhiza cele 6 saline, în funcție de frumusețea/spectaculozitatea lor, astfel: Salina Turda ar ocupa, fără nicio îndoială, locul fruntaș, urmată, totuși, la mică distanță de cea din Cacica, următoarele patru fiind cam la același nivel – Praid, Ocnele Mari, Slănic Prahova și Târgu Ocna. ” se precizează pe site-ul HaiLaBord.ro .
Atracția sa principală este, cu siguranță, Biserica Sfânta Varvara – protectoarea minerilor. Însă și cei care tânjesc după un pic de salina targu ocnaadrenalină vor fi mulțumiți – drumul până la sălile vizitabile este în sine o reală aventură și a preluat, pe bună dreptate, de la Slănic Prahova, titlul de cel mai palpitant acces în subteran! 🙂Site oficial: http://salina.ro/
Tarif vizitare: 18 RON/adult
Adresă: Str: Salinei nr 12 Tg Ocna
Acces: autobuz
Ultima intrare: ora 14 (octombrie-martie), ora 16 (aprilie-septembrie)

2. Salina CACICA

Este copia fidelă a uneia dintre cele mai mari saline din lume, monument Unesco, și anume – Wieliczka, din apropierea Cracoviei (Polonia). A fost realizată de muncitori polonezi, deci nu este nicio mirare, mai uimiți ați fi dacă ați afla că una dintre ghidele de limba engleză a obiectivului din Polonia a vizitat această salină, iar legăturile dintre cele două mine ar putea să tot continue, conexiunile lor întinzându-se până hăt, departe în trecut, chiar dinainte ca ele să fi existat, în vremuri de legendă 🙂 Este salina care păstrează cel mai mult din atmosfera și mirosul exploatărilor de demult, fiind de asemenea cea mai ieftină de vizitat.

salina cacica

Site oficial: http://www.salrom.ro/cacica.php
Tarif vizitare: 10 RON/adult
Adresă: jud. Suceava, Cacica, strada de acces nu are un nume, însă se află vis-a-vis de Bazilica Minor, indicator de la drumul principal Mina Cacica (ATENȚIE, nu spre Salina Cacica!)
Acces: scări din lemn
Ultima intrare: ora 16

 

 

 

3. Salina PRAID

Până în urmă cu câțiva ani, era cea mai vizitată salină din România. Deși a fost întrecută la acest capitol de Turda, rămâne cu un superlativ: este, încă, cea mai scumpă de vizitat! 🙂

Site oficial: http://www.salinapraid.ro/
Tarif vizitare: 25 RON/adult
Adresă: PRAID Jud. Harghita str. Gării nr. 44
Acces: autobuz
Ultima intrare: ora 12:50 (luni-vineri), ora 15:50 (sâmbătă-duminică)

4. Salina TURDA

Este considerată de CNN și Business Insider drept al doilea cel mai frumos loc subteran din lume și cu asta cred că am spus totul 🙂 De asemenea, este singura salină de la noi unde te poți da într-o roată sau cu barca pe lacul de sare.

Site oficial: http://salinaturda.eu/
Tarif vizitare: 20 RON/adult
Adresă: Turda, Str.Aleea Durgaului Nr.7, Judet: Cluj
Acces: pe jos + lift ultra-modern
Ultima intrare: ora 18

5. Salina OCNELE MARI

Este singura salină unde am jucat badminton, pentru că a fost singura care a pus la dispoziție atât teren cu fileu, cât și echipamentul necesar practicării acestui sport. De asemenea, a fost singura la care am primit, pe lângă biletul de intrare, și un calendar cu imagini din salină.

Site oficial: http://www.salinaocnelemari.ro/
Tarif vizitare: 17 RON/adult
Adresă: Strada Pinilor, Ocnele Mari, jud. Vâlcea
Acces: autobuz
Ultima intrare: ora 16

6. Salina SLĂNIC PRAHOVA

Înălțimea impresionantă a sălilor de vizitare i-au conferit titlul de cea mai mare salină din Europa (54 m față de 8 m, de exemplu, la Ocnele Mari), însă pentru mine și pentru mulți alții, această informație n-a impresionat deloc, un alt detaliu, relativ minor, lăsându-și cu adevărat amprenta în memoria noastră și anume calea de acces în mină, un „banal” lift. În urma incidentului din 6 august 2014, când doi turiști au pățit inevitabilul în „minunatul” ascensor, accesul în salină a rămas a se face pe cale rutieră, până la modernizarea tradiționalei metode de pătrundere în subteranul prahovean.

Site oficial: http://www.salrom.ro/slanic-prahova.php
Tarif vizitare: 20 RON/adult
Adresă: Str. Salinei, nr.1, loc. Slanic, jud. Prahova
Acces: autobuz (provizoriu)
Ultima intrare: ora 15:30 (miercuri-vineri), ora 16 (weekend). ATENȚIE, în zilele de luni, salina este închisă!

Related Articles

Citește articolul precedent:
Firmă din Turda angajează INGINER CHIMIST și LABORANT

Firmă din Turda angajează INGINER CHIMIST și LABORANT. Nu se cere experiență în domeniu. Persoanele interesate sunt rugate să depună...

Închide