inTurda.ro

Tudor Ștefănie, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Franței

Tudor Ștefănie, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Franței

Tudor Ștefănie, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Franței
iulie 14
09:54 2015

Sub deviza “Liberte, Egalite, Fraternite!”, la un an de la căderea Bastiliei, 14 Iulie 1790 a însemnat declararea principiilor fundamentale ale cetăţenilor francezi prezente şi astăzi pe plan mondial, momente care au marcat trecerea Franţei la epoca modernă.

Ziua Naţională a Franţei sărbătorită astăzi atât la Paris cât şi în cadrul Ambasadelor Franţei din lume, atrage mii de vizitatori spre celebra paradă militară şi a ceremoniilor realizate în cadrul festiv.

Franţa trăieşte în republică, o formă de guvernământ din care s-au inspirit şi autorii Constituţiei României.

Relaţiile diplomatice pe care România le-a stabilit cu Franţa s-au concretizat încă din anii 1944-1945, ani în care Guvernul Român de la acea dată a recunoscut Guvernul provizoriu al Generalului Charles de Gaulle iar relaţiile de reprezentanţă au continuat prin vizitele oficiale atât în România cât şi în Franţa.

După anul 1989 relaţiile româno-franceze s-au intensificat, Franţa fiind promotoarea ideii de acceptare a României în structurile euro-atlantice şi semnatara Parteneriatului Special şi Strategic dintre România şi Franţa.

Între România şi Franţa relaţiile comerciale sunt complet liberalizate în virtutea calităţilor de state membre UE Franţa fiind al treilea partener comercial şi al patrulea investitor în economia românească, marile grupuri franceze fiind prezente în ţara noastră în industria auto, telecomunicaţii, construcţii, aeronautică, sistemul bancar şi industria alimentară.

În ceea ce păriveşte cooperarea descentralizată Franţa este primul partener al României stabilind peste 600 de parteneriate la nivel local prin înfrăţiri, relaţii de asociere, cooperare şi colaborare.

Anul 2012 a culminat cu recunoaşterea meritelor sistemului de învăţământ prin egalitatea reciprocă a diplomelor din cadrul învăţământului superior.

La nivel legislativ suntem ghidaţi de principiile statului francez. România are o istorie strâns legată de Franţa iar poporul român a fost atras de libertatea şi principiile democratice franceze.

 La rândul său, statul Francez recunoaşte meritele românilor care mai bine de 200 ani au îmbogăţit cultura franceză, aducându-le în acest sens omagierea naţională.

Unul dintre paşii pe care l-a făcut administraţia locală din Municipiul Turda pentru a stimula dezvoltarea locală a fost înfrăţirea cu oraşul Angoulême (Franţa)încheind protocol de colaborare bazat pe derularea proiectelor culturale bilaterale, schimburi de bune practici între reprezentanţii celor doi parteneri europeni, Municipiul Turda păstrând una dintre cele mai frumoase şi mai longevive relaţii de cooperare externă şi de prietenie cu oraşul francez Angoulême.

 În anul 2014, cu prilejul Zilelor Municipiului, la finele lunii august, am aniversat 20 de ani de înfrăţire Turda – Angoulême, cu care deţinem raporturi active de cooperare internaţională, ca un simbol expresiv al Europei unite.

                                                    “Bonne Fete Nationale!”

                                                     Primăria Municipiului Turda

                                                               Primar,

                                                          Tudor Ştefănie

Related Articles

Citește articolul precedent:
Trail Running & MTB Marathon, în perioada 25-26 iulie 2015, la Muntele Băișorii!

Asociația „Clujul Pedalează” organizează Trail Running & MTB Marathon, în perioada 25-26 iulie 2015, la Muntele Băișorii! Imprezzio Global Trail...

Închide