inTurda.ro

ConsilierTurism.ro – Drumeție în sălbaticia Apusenilor, prin Cheile Turzii

ConsilierTurism.ro – Drumeție în sălbaticia Apusenilor, prin Cheile Turzii

ConsilierTurism.ro – Drumeție în sălbaticia Apusenilor, prin Cheile Turzii
iulie 21
11:30 2015

Poate că nu sunt Cheile Turzii nici cele mai lungi, nici cele mai spectaculoase sau cele mai celebre din țară, dar sunt accesibile oricărui vrea să le cunoască, de la familii cu copii la cei vârstnici, de la cei liniștiți la cei mai aventurieri. Este o rezervație naturală surprinzător de frumoasă, de sălbatică și reconfortantă, aflată la nici șase kilometri de Turda, care merită văzută.

De oriunde ai veni, dinspre Cluj sau dinspre Aiud, în apropiere de Turda te urmărește o maiestuoasă stâncă despicată pe verticală în două. Observi cei doi uriași pereți colțuroși, cândva un întreg, chiar și din orașul Turda, în drumul către sau dinspre Salina Turda, sau, chiar mai bine, de la ruinele Castrului roman al legiunii a V-a Macedonia.

Nu te mulțumi să admiri Cheile Turzii de la depărtare, fă un mic ocol și mergi acolo pentru o mică drumeție în sălbăticie, în aer curat, la răcoare, pe malul râului Hașdate, cel căruia îi datorăm acest loc deosebit, după ce a săpat cu stăruință în stâncile calcaroase ale Munților Trascăului. Sau poate ești mai curajos și vrei să faci escaladă pe versanții calcaroși care ajung până la 350 metri înălțime, acolo unde se mai avântă doar acvila de munte, una dintre cele mai puternice păsări de pradă din lume. Sunt și peșteri dacă vrei să cobori underground, iar una dintre atracțiile locului este peștera lui Bălica sau peștera “Cetățeaua Mare”. Aici, pe partea dreapta a văii Hașdate, legendele spun că s-a adăpostit haiducul Nechita Balica din satul Petreștii de Jos în timpul revoltei anti–austriece de acum două sute de ani. De alfel, Cheile Turzii au fost folosite în trecut drept adăpost al localnicilor în fața năvălitorilor, drept pentru care au fost numite și „Cetățile Turdei”.

La Cheile Turzii te așteaptă un peisaj carstic sălbatic, cu stânci înalte și abrupte, cu creste ascuțite, turnuri de piatră, peșteri, arcade și grohotișuri. Totul este foarte verde, păsărelele ciripesc de zor, îți arată chiar și drumul pe cărare, în apa curată a pârâului Hășdate cresc păstrăvi. Totul te face să simți că ești în “inima naturii”, mereu te urmărește pârăul și peretele calcaros. Părâul, afluent al Arieșului, este “tăiat” de patru punți peste care va trebui să treci ca să-ți continui drumeția, uneori lipit de versanții abrupți.

Rezervație naturală din 1938
Cu o suprafață de 235 de hectare, cu peste 1.000 de specii de plante și 110 specii de păsări, Cheile Turzii au statutul de arie protejată de interes național încă din 1938. Un număr de 24 de specii de animale și plante din Cheile Turzii sunt protejate, unele, precum usturoiul sălbatic (denumit popular Ceapa Ciorii din Cheie), vidra ( Lutra Lutra) și gălbiorul roșcat ( un fluture ) fiind specii rare. Indiferent dacă dorești să faci o drumeție ușoară sau o escaladă, este bine să te echipezi corespunzător locului și anotimpului, pentru că pietrele și podețele pot fi alunecoase! De pe versanți se pot desprinde stânci!
Elementul supriză
În România am văzut și alte chei mai spectaculoase, am parcurs trasee mai grele, am admirat și peisaje mai impresionante, m-am răcorit și am pescuit păstrăvi (aici pescuitul fiind interzis !) în râuri mai reci și mai repezi însă niciuna nu m-a uimit mai mult decât Cheile Turzii. Poate pentru că nu mă așteptam să le găsesc aici pe toate „la pachet” într-o plimbare ușoară, relaxantă prin pădurea deasă, într-o zi toridă de iulie, în mijlocul Ardealului. Bine spunea Sofocle că „Nu există bucurie mai mare decât cea venită pe neaşteptate.” A meritat să văd Cheile Turzii și sper să mă reîntorc pentru traseul de pe creste, căci există și așa ceva, sunt chiar mai multe marcate cu roșu!
În concluzie, Cheile Turzii reprezintă o atracție de top nu doar pentru Turda sau județul Cluj ci și pentru Munții Apuseni, care, trebuie să reunoaștem că nu duc lipsă de atracții turistice.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Vezi care este programul lucrărilor de curăţenie a zonelor cu parcări publice în acestă săptămână

SC Administrarea Patrimoniului Imobiliar Turda SRL a comunicat programul lucrărilor de curăţenie a zonelor cu parcări publice şi garaje pentru...

Închide