inTurda.ro

Pictorul Nicolae Maniu – propunerea viceprimarului Lucian Nemeș pentru galeria de personalități a Turzii

Pictorul Nicolae Maniu – propunerea viceprimarului Lucian Nemeș pentru galeria de personalități a Turzii

Pictorul Nicolae Maniu – propunerea viceprimarului Lucian Nemeș pentru galeria de personalități a Turzii
iulie 24
11:17 2015

Pictorul Nicolae Maniu – propunerea mea pentru galeria de personalităţi a Turzii

În ultima vreme, în preajma noastră, s-au stins oameni de valoare, iar aceasta îmi dă un sentiment de regret profund. Unul dintre proiectele mele de suflet a fost ideea că Turda trebuie să înveţe să-şi recunoască personalităţile autentice, iar comunitatea să înveţe să-i preţuiască. Ei reprezintă un patrimoniu care ne poartă identitatea locală în lume, iar iniţiativa Primăriei Municipiului Turda, a domnului Primar, îmi oferă prilejul de a îndeplini o datorie de onoare, pe care o am în calitate de viceprimar.

Vreau să prezint comunităţii portretul unei personalităţi impresionante: pictorul Nicolae Maniu. S-a născut la noi, la Turda, în 1944, iar astăzi este cel mai bine vândut pictor român contemporan, cota sa de artist fiind de 50.000 – 100.000 Euro pentru un tablou. Stilul său este unul hiper-realist, foarte apreciat de europeni, dar şi de colecţionarii arabi. Este o personalitate fascinantă pe care mă bucur că am avut şansa să o descopăr într-o frumoasă seară de vară. Aceasta va rămâne pentru mine una din cele mai puternice amintiri.
Oriunde merge, spune cu mândrie ca s-a născut la Turda. Tablourile semnate de Nicolae Maniu se află în numeroase colecţii particulare din muzeele lumii unde are colecţii publice (Muzeul „Albrecht Dürer din Nürnberg, Societatea Volkswagen din Wolfsburg – Germania, Muzeul Internaţional de Artă Fantastică din Château Gruyeres – Elveţia, Consorţiul Internaţional de Arhitectură din Alabama – SUA, Societatea Missoni din Milano – Italia etc.
În pelerinajul său prin lume, a primit numeroase premii şi distincţii, printre care: Premiul I şi Medalia de Aur decernate de Federaţia Naţională a Culturii Franceze (1987), Marele Premiu decernat la Bienala Europeană „Artă şi Comerţ“ sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii din Franţa (1996), Ordinul „Meritul Cultural“ cu grad de ofiţer acordat de Preşedinţia României (2004), Distincţia de „Senior al Cetăţii“ primită din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
În anul 2014, ca un semn de „întoarcere acasă”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a găzduit expoziţia „Jubileu – Nicolae Maniu”, cea mai amplă expoziţie personală a pictorului Nicolae Maniu, de până acum. Publicul a avut şansa de a admira peste 90 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului şi din colecţii particulare din Germania şi România, precum şi cinci sculpturi în bronz din anii de debut. 

Cu modesta mea contribuţie, cred că Turda îi datorează acestui senior al său recunoaşterea pe care o merită cu prisosinţă.

pictor nicoale manea turda

Related Articles

Citește articolul precedent:
Macromex angajează șoferi distribuție:

Echipa Macromex cauta noi colegi pentru postul: Sofer Distributie Cerintele postului:• experienta relevanta in activitate de distributie minim 2 ani;•...

Închide