inTurda.ro

Mediafax: Salina Turda deschide o nouă mină, unde se găsesc stalactite înclinate şi cristale cubice de sare

Mediafax: Salina Turda deschide o nouă mină, unde se găsesc stalactite înclinate şi cristale cubice de sare

Mediafax: Salina Turda deschide o nouă mină, unde se găsesc stalactite înclinate şi cristale cubice de sare
august 03
17:29 2015

Salina Turda are patru mine – Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif, primele trei intrate în exploatare turistică, iar cea de-a patra, Iosif, fiind în curs de amenajare.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

În perioada 2008 – 2010, a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa premierului de atunci, Emil Boc, şi a ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, scrie mediaFax.ro .

De la deschiderea din 1992 şi până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turişti români şi străini.

Salina Turda – cel mai frumos loc subteran din lume, cu ocazia desfasurarii Untold Festival- cel mai mai mare festival de muzica (30 iul – 2 aug.) vine in intampinarea turistilor cu o noua atractie aflata in subteranul minei de sare.

Mina Ghizela se deschide spre vizitare!  Daca pana acum, de aceasta mina, se amintea doar in pliantul oferit impreuna cu biletul de intrare si frumusetea minei se putea observa din cateva fotografii mai vechi “scapate” pe internet, iata ca acum turistii aflati in vizita la Salina Turda o vor putea admira in toata splendoarea ei.

Mina Ghizela este mina  in care se arata primele urme de exploatare la Salina Turda si despre care se spune ca dateaza de pe vremea romanilor. Turistii vor putea vedea fagașe taiate in sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optima a taietorilor de sare in mina și vor primi informatii privind modul de deschidere a unei mine de tip trapezoidal.

Mina Ghizela a fost proiectata in acelasi sistem ca si mina Rudolf, insa in urma inchiderii exploatarii sarii in anul 1932, camera ramane in stadiul de lucrari de pregatire a exploatarii  (lucrari de preabataj).

Spectacolul adancurilor este completat de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al putului de acces in preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate in panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului minei Ghizela. Stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei.

Accesul turistilor in mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 15 persoane însoțite de ghid. Accesul in mina Ghizela se face exclusiv pe scări.

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Parcare subterană şi modernizarea pieţei agroalimentare – Propunerile lui Lucian Nemeș pentru revitalizarea centrului Turzii

Astăzi, la Primăria Municipiului Turda a avut loc o dezbatere publică privind revitalizarea economică și reabilitarea prudentă a centrului istoric...

Închide