inTurda.ro

Comunicat CRD: Tineri informați, cetățeni activi

Comunicat CRD: Tineri informați, cetățeni activi

Comunicat CRD:  Tineri informați, cetățeni activi
august 26
07:56 2015

comunicat crd turda

 

 

 

 

Comunicat CRD:

Tineri informați, cetățeni activi

Tinerii implicați în proiectul „Cetățenie Activă prin Participarea Tinerilor”, derulat în perioada Octombrie 2014–Septembrie 2015 de Centrul Rațiu pentru Democrație, au adus în atenția publică 24 de cauze locale, demonstrând că pentru o democrație funcțională este nevoie de implicarea tuturor membrilor societății și de activități cu impact social crescut. La finalul proiectului, șapte dintre campaniile propuse (legate de protecția mediului, îmbunătățirea facilităților şi infrastructurii din şcoli, flexibilizarea traficului urban şi educație alternativă pentru elevi) au fost selectate pentru a fi implementate la nivel național.

Proiectul „Cetățenie Activă prin Participarea Tinerilor”, realizat în parteneriat cu Fundația „Pro Munții Apuseni” (Câmpeni, jud. Alba) şi‐a propus să crească nivelul de participare civică şi de cetățenie activă a tinerilor români cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, prin implicarea a 500 de elevi, 24 de profesori şi 12 lucrători de tineret din Alba Iulia, Baia Mare, București, Câmpeni, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Pașcani, Petroșani, Sighișoara, Turda și Zalău în dezvoltarea şi implementarea de campanii de advocacy pe probleme identificate în comunitățile lor şi prin creşterea oportunităților de dialog structurat între elevi şi autoritățile publice locale.

„Cetățenie Activă prin Participarea Tinerilor” a creat o rețea națională de formare și cooperare în vederea rezolvării problemelor locale prin campanii de advocacy și o rețea națională de cetățeni activi, persoane motivate să rezolve problemele sociale. Proiectul a asigurat accesul online al publicul larg la trei documente electronice pe temele „Drepturile omului și cetățeanului“, „Campaniile de advocacy“, „Tehnici de dezbatere și negocieri” și au fost create resurse educaționale utile în învățământul pre‐universitar. Cele trei pachete de training au suplinit lipsa de informare din domeniul educației civice formale și au capacitat tinerii în dezvoltarea și aplicarea unor soluții coerente la problemele pe care le‐au identificat în comunitățile lor, ajutându-i să-și dezvolte competențe precum organizarea comunitară, tehnici de negociere și dezbatere, promovarea propriilor idei.

Pe parcursul proiectului au fost organizate două ateliere de lucru – „Comunitatea mea” și „Liceeni pentru comunitate”, în timpul cărora echipa de proiect s-a întâlnit cu elevii pentru a-i introduce în tematice proiectului, respectiv pentru a-i ajuta la contruirea planurilor campaniilor de advocacy, dar și o dezbatere publică dedicată elevilor, studenților, reprezentanților organizațiilor neguvernamentale de tineret și autorităților publice, „Cum (nu) participă tinerii în viața comunităților din România?”.

La finalul proiectului, echipa CRD a conceput un ghid de bune practici care conține toate informațiile legate de desfășurarea proiectului, dar și despre campaniile realizate de liceeni, astfel că poate fi luat drept model pentru alte inițiative similare din sectorul neguvernamental.

 

Related Articles

Citește articolul precedent:
Câştigătorii concursului de fotografie „Descoperă Turda, oraşul Salinei”

 Elisa Piltu şi Andrei Păcurar sunt câştigătorii concursului de fotografie intitulat „Descoperă Turda, oraşul Salinei”.       Cei doi participanţi au primit un număr...

Închide