inTurda.ro

Un Felinar cu semnificație istorică a fost inaugurat la Turda

Un Felinar cu semnificație istorică a fost inaugurat la Turda

Un Felinar cu semnificație istorică  a fost inaugurat la Turda
august 29
08:52 2015

Un Felinar cu semnificație istorică  a fost inaugurat la Turda pentru a marca peste 100 de ani de istorie a gazelor naturale la Turda, primul oraș din Europa alimentat și iluminat cu gaze naturale, încă din anul 1917!

În 13 mai 1912, Prefectura Județului Turda este prima din România și a doua în lume după Titusville, SUA, care a concesionat gaze naturale pentru consum în industrie, gospodăriile populației și iluminat!

La 3 septembrie 1914 a avut loc punerea în funcțiune a conductei de gaze naturale dintre Sărmășel și Turda. Conducta avea o lungime de 55 km.

În anul 1917, primul iluminat public din România cu gaze naturale, a fost pus în funcțiune la Turda.

Pentru a marca istoria de peste 100 de ani a gazelor naturale la Turda, în cadrul Zilelor Municipiului Turda, la intrarea în Piața Muzeului, un felinar de iluminat public cu gaz, a fost inaugurat. El reprezintă un simbol al istoriei gazelor naturale la Turda, sistem de iluminat public care ne-a oferit un loc 1 în istoria Europei.

Astăzi, 29 august 2015, începând cu ora 11:00, în Sala Mare a Primăriei Turda va avea loc Simpozionul „Istoria gazelor naturale la Turda”.

Din partea Societății Romgaz va participa doamna Angela Păucean, muzeograf la Muzeul Gazelor, care va prezenta lucrarea „100 de ani de transport gaze naturale, de la Sărmășel la Turda”. Tot în cadrul evenimentului va fi proiectat documentarul „Istoria gazului metan în România anilor 1909-1948”.

Related Articles

Citește articolul precedent:
30% reducere pentru cei care iși fac abonament la înot în perioada ZMT 2015

Cu ocazia Zilelor Municipiului Turda, Societatea care administrează Bazinul de Înot din Turda, Turda Salina Durgău SA, oferă vouchere cu reducere...

Închide